Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Κατασχέσεις-Κεραυνός Είναι Γεγονός...



Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και διαθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ανεξάρτητα από το εάν είναι από μισθούς ή συντάξεις, έως 1.000 ευρώ θα ...
κατάσχονται χωρίς προειδοποίηση και από την άλλη το ΣΔΟΕ προχωράει σε πάγωμα και στη συνέχεια σε κατάσχεση λογαριασμών όσων μεγαλοϊδιοκτητών πολυτελών κατοικιών στα νησιά τις ενοικιάζουν χωρίς αποδείξεις. Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι τα έσοδα για το 2013 θα παρουσιάσουν υστέρηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν λυγίσει από τον καταιγισμό των φόρων.

Ηδη στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2013 η υστέρηση ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικών στόχων του Προϋπολογισμού. Επιπρόσθετα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται συνεχώς μήνα με τον μήνα. Ετσι, τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας πλέον τα 60 δισ. ευρώ. Μάλιστα μέσα σε 6 μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δισ. στα φυσικά πρόσωπα και κατά 3 δισ. στις εταιρείες. Μπροστά σε αυτή την αρνητική προοπτική, αποφασίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν τις έχουν ρυθμίσει αλλά έχουν καταθέσεις ακόμα και κάτω των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για μισθό ή σύνταξη, να κατάσχεται ένα μέρος τους ή ολόκληρο το ποσό αν πρόκειται για μεγάλη οφειλή.

Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει λογαριασμό μισθοδοσίας αλλά η εταιρεία όπου εργάζεται του καταθέτει τα χρήματα σε έναν κλασικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ή εάν κάποιος τραβήξει τα χρήματα από έναν λογαριασμό μισθοδοσίας για να τα καταθέσει σε άλλον λογαριασμό, τότε ανά πάσα στιγμή η Εφορία μπορεί να ζητήσει την κατάσχεσή τους. Σε αυτή την περίπτωση λένε έφοροι ότι δεν είναι δυνατόν η ΔΟΥ να γνωρίζει ότι πρόκειται για μισθό ή σύνταξη. Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών εξηγεί ότι όλοι οι Έλληνες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να τις ρυθμίσουν. «Ας δώσουν ακόμα και 15 ευρώ τον μήνα», λένε οι ίδιες πηγές. Το μέτρο αποτελεί απόρροια του αναθεωρημένου μνημονίου και έχει στόχο να επιταχυνθεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται «εισπράξιμα». «Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το μνημόνιο.

Οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες ουσιαστικά θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν ποσά από τα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων του οφειλέτη. Εάν τα κατασχεθέντα ποσά δεν επαρκούν για να καλύψουν την οφειλή, τότε τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη είναι πιθανόν απλώς να… μηδενίζονται. Το ακάλυπτο ποσό της οφειλής θα αναζητείται με την επιβολή άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Και εκποίηση μέσω δημοπρασίας

Το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών θα αποστείλει εγκύκλιο στους εφοριακούς, σύμφωνα με την οποία θα ορίζονται διαδικασίες-εξπρές 30 ημερών όπου θα γίνονται οι κατασχέσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Στη συνέχεια και μέσα σε διάστημα 14 ημερών μετά την κατάσχεση το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά σε εκποίηση μέσω δημοπρασίας των κατασχεθέντων. Δηλαδή με την εφαρμογή του μέτρου μέσα σε ενάμιση μήνα θα πρέπει να γίνεται η κατάσχεση αλλά και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ώστε το Δημόσιο να λάβει έστω και μέρος των οφειλομένων. Επίσης θα αποστέλλονται εντολές πληρωμών σε τράπεζες και λογιστήρια εταιρειών για κατασχέσεις μελλοντικών μισθών και αμοιβών.

Πλέον των 10 εκατ. ευρώ μάζεψε το ΣΔΟΕ από «μαύρες» βίλες

Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις έχει δεσμεύσει τις τελευταίες ημέρες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Τα χρήματα αυτά ανήκουν σε ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, όπως στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στη Σκιάθο, στη Σαντορίνη, που τα νοικιάζουν σε αποκλειστικά ξένους πελάτες χωρίς τα μισθώματα να δηλώνονται πουθενά. Πρόκειται για περίπου 1.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που νοικιάζουν τα σπίτια τους κυρίως μέσω Διαδικτύου. Το κόστος ανά ημέρα ξεκινάει από 1.000 ευρώ και φτάνει ακόμα και τις 10.000 ευρώ για τα πολύ μεγάλα σπίτια -άνω των 1.100 τ.μ.-, ενώ τα δηλούμενα πόσα δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ κατ’ έτος.

Κορυφαίο στέλεχος του Σώματος αναφερόμενο σε παρόμοια περιστατικά σε όλη την Ελλάδα εκτιμά ότι «μέσω του Διαδικτύου ενοικιάζονται τουλάχιστον 50.000 ακίνητα – όχι μόνο μεγάλα και πολυτελή αλλά και μικρότερα».

Μάλιστα στον ΣΔΟΕ λένε ότι πρακτικά στην Ελλάδα έχει στηθεί «μια παράλληλη, σκιώδης βιομηχανία μίσθωσης εξοχικών δωματίων, βιλών και διαμερισμάτων». Τα τελευταία χρόνια οι ξένες ιστοσελίδες που μεσολαβούν για την ενοικίαση πολυτελών βιλών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη...

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: