Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Επιφυλακτική η τρόικα «Αγκάθι» η απόδειξη της βιωσιμότητας των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ


«Αγκάθι» η απόδειξη της βιωσιμότητας των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ
Οι Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (Κομισιόν) αποχωρούν από το υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η μελλοντική βιωσιμότητα του στρατιωτικού σκέλους -μετά την απόσχιση και το κλείσιμο του πολιτικού σκέλους- των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της ΕΛΒΟ, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων.
Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των  μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της Τετάρτης με τους επικεφαλής της τρόικας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν πειστεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πιο ελαστική σχετικά με την απαίτησή της να επιστραφούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις δύο επιχειρήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει παράνομες.
Όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, γίνονται με «φόντο» την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση προτάθηκε από ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα ΕΑΣ, ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης.

Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη σε τεχνικό επίπεδο.
Οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα θα συνεχιστούν το απόγευμα της Πέμπτης, με επίκεντρο το δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: