Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Έλεγξαν 2 από τους 24.710 που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό!...




Θησαυρός ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ έχει εντοπιστεί στις «κρύπτες» της φοροδιαφυγής, δηλαδή στα εμβάσματα Ελλήνων προς το εξωτερικό, στις offshore εταιρίες και στις διάφορες «λίστες Λαγκάρντ», την ίδια ώρα που...
ο συνδυασμός της κυβερνητικής ολιγωρίας του φορολογικού μηχανισμού συνεχίζει να έχει μόνιμο θύμα τους μισθούς και τις συντάξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 54.000 που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 22 δισ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μόνο για... δύο φορολογούμενους, στους οποίους όμως βεβαιώθηκαν σημαντικά πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά εισπράχθηκαν, διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.



Εχουν σταλεί επίσης επιστολές σε 24.710 για οικειοθελή συμμόρφωση ενώ έχουν επιλεγεί βάσει κριτηρίων 436 περιπτώσεις για έλεγχο, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.



Απατώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως αποδεικνύεται διεξάγεται με ρυθμούς χελώνας, την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ελληνικής προέλευσης κάνουν... βόλτες σε φορολογικούς παραδείσους και αλλού. Αναφερόμενος στις χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν ελέγξει μόνο 34, αλλά παρ’όλα αυτά έχουν εισπράξει το εντυπωσιακό ποσό των 40 εκατ.



Ακόμη και ό ίδιος ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ανοιχτά ότι «για κάθε offshore έχει βεβαιωθεί ένα εκατ., άρα αν είναι περίπου 10.000, αναλογικά το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», δηλαδή 10 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από όλες τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και τη λίστα με τους Ελληνες καταθέτες στο Λουξεμβούργο, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι έχει ζητηθεί άνοιγμα όλων των λογαριασμών και ελέγχονται 150, με μηδενικό πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Από τη λίστα με τα ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ταυτοποιηθεί στοιχεία για 107, έχουν ελεγχθεί 20 και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 162.000 ευρώ.



Από τους «σκαφάτους» με κότερα εγγεγραμμένα στο..ολλανδικό νηολόγιο, έχουν εντοπιστεί 136 «ύποπτοι», αλλά μόνο 8 με παραβάσεις και εισπράξεις..άγνωστες. Επίσης, από 1.800 διασταυρώσεις στοιχείων του TAXIS και των εφοριών έχουν γίνει 329 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί 36 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για «πολλά λεφτά που έφευγαν την ώρα που καιγόταν η χώρα» και επέκρινε την κυβέρνηση για την πρωτοφανή καθυστέρηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπήρχε η... τεχνογνωσία για να γίνουν νωρίτερα.



Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: