Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ξύπνημα του Εγκέλαδου Σεισμός 6,3 βαθμών δυτικά του νομού Χανίων - Aισθητός μέχρι την Αττική


Σεισμός 6,3 βαθμών δυτικά του νομού Χανίων - Aισθητός μέχρι την Αττική
Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων (στη φωτό με το μεγάλο αστέρι)  

Αθήνα
Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 16:11 το απόγευμα του Σαββάτου δυτικά του νομού Χανίων. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Λεκανοπέδιο.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χαρακτήρισε τη δόνηση σφοδρή. Ο σεισμός προσδιορίζεται 39χλμ νότια και νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων ή 274 νότια της Αθήνας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της νότιας Ελλάδας, σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο -Σπάρτη, Ηλεία, Πάτρα- και στην Αττική.

Το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο έδωσε 6 βαθμούς με επίκεντρο 63χλμ δυτικά των Χανίων και εστιακό βάθος 30χλμ.

Ανησυχία στην Κρήτη

Στους δρόμους πετάχτηκαν οι πολίτες στα Χανιά, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης. Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις έπεσαν από τα ράφια εμπορεύματα, ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο σπεύδει όχημα της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το Cretalive, ένας ηλικιωμένος πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στον 1ο όροφο, χωρίς να τραυματιστεί.

Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές.

Κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πραγματοποιούν περιπολίες στο νομό Χανίων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει ανάγκη επέμβασης.

Πάντως, περίπου μία ώρα μετά τη δόνηση και ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμό ανθρώπων ή σοβαρές ζημιές.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι αναφέρθηκαν μικροζημιές σε καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Προστασία είναι σε επιφυλακή.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να συνδέεται με τις δονήσεις που σημειώθηκαν πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή της Ιεράπετρας, καθώς πρόκειται για διαφορετικές «τεκτονικές γειτονιές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Flashnews.gr, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλλιανάτος δήλωσε:

«Ο σεισμογόνος χωρος της περιοχής είναι γνωστός. Έχει τη δυνατότητα να δίνει τέτοια μεγέθη. Το ότι έγινε αισθητός σε όλη τη Νότιο Ελλάδα, εξηγείται και απότο μέγεθος του σεισμού αλλά και από το σημείο στο χώρο στον οποίο έγινε. 

» Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Πρέπει να δούμε τις επόμενες ώρες την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, για να είμαστε σίγουροι. Λογικά αναμένουμε μετασεισμούς.»
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: