Αναμονή μηνών επιφυλάσσει για τους ασφαλισμένους ένα ραντεβού με γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. Κραυγή αγωνίας από τους πολίτες
Σε είδος υπό εξαφάνιση έχουν μετατραπεί τα πρωινά ραντεβού στο ΕΣΥ, με τις λίστες αναμονής να ξεχειλίζουν και τους ασθενείς να είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Το δίμηνο αναμονής στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα σημαίνει μεγάλη τύχη για τον ασθενή, αφού τις περισσότερους το περίμενε για πρωινό ραντεβού ξεπερνά τους τρεις μήνες.
Η μεγάλη προσέλευση των Ελλήνων στο ΕΣΥ λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει προκαλέσει ασφυξία στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν η προσπάθεια της ομάδας του Τύπου της Κυριακής για ραντεβού σε τρία διαφορετικά ιατρεία απέτυχε παταγωδώς.
Τόσο στο νεφρολογικό όσο και στο παιδο-ορθοπαιδικό αλλά και στην αγγειο-χειρουργική κλινική η απάντηση ήταν πως "δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού".
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας εξηγεί πως για κάθε νοσοκομείο αυτό διαμορφώνεται διαφορετικά.
"Το κάθε νοσοκομείο βάζει ένα δικό του χρονικό ορίζοντα διαθέσιμων ραντεβού για το 1535. Σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα η φράση "δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού" μπορεί να σημαίνει το επόμενο τρίμηνο, σε άλλο σημαίνει ένα εξάμηνο. Συνήθως όμως πρόκειται για εξάμηνο" αναφέρει στον Τύπο της Κυριακής.
Η ταλαιπωρία βέβαια δεν αφορά μόνο στην Αθήνα. Στη συμπρωτεύουσα επικρατεί ένα χάος στα πρωινά ραντεβού. Η απάντηση "δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού" ήρθε και από το νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" για πρωινό ραντεβού με καρδιολόγο.
"Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί ραντεβού σε λιγότερο από τέσσερις μήνες" αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Χρήστος Πουργιάζης.
Αποδίδει τις καθυστερήσεις στην έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και στο γεγονός ότι υπάρχει τεράστιος όγκος ασθενών εξαιτίας της στροφής τους στη δημόσια Υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, η προσέλευση στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι αυξημένη κατά 40%.
"Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι στρέφονται στις εφημερίες. Παρουσιάζουν ως επείγον το πρόβλημά τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν" προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου