Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Έκρηξη «θολών» δηλώσεων Απομακρύνσεις υπαλλήλων στο ληξιαρχείο της Αθήνας μετά από ελέγχους


Απομακρύνσεις υπαλλήλων στο ληξιαρχείο της Αθήνας μετά από ελέγχους
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε απομακρύνσεις δημοτικών υπαλλήλων που χειρίστηκαν «θολές» υποθέσεις εγγραφής ετεροχρονισμένων γεννήσεων στο ληξιαρχείο της Αθήνας προχωρά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Επίσης, με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας η δημοτική Αρχή ξεκινά ενδελεχή διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος, με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών.

Ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων απομάκρυνε από τις θέσεις τους, τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του ληξιαρχείου, ενώ σε διαδικασία απομάκρυνσης είναι επίσης όλοι οι υπάλληλοι που χειρίστηκαν τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά.

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι οι υπάλληλοι απομακρύνονται προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του ελέγχου που θα διεξαχθεί.

Από το πρώτο έλεγχο στις υπηρεσίες του δήμου, που αφορά στα χρόνια από το 2008 έως σήμερα και καταλαμβάνει τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, που καταχωρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του δήμου, διαπιστώθηκε ότι:
  • Από περίπου 50 ετεροχρονισμένες δηλώσεις για πιστοποιητικά γέννησης το έτος 2011, το 2012 αυξήθηκαν σε 200, ενώ το 2013 φτάνουν τις 400.

  • Η πλειονότητα των δηλώσεων, δεν αφορά μόνο ένα παιδί, αλλά περισσότερα.

  • Περίπου οι μισές από τις γεννήσεις αυτές, δηλώθηκαν ως «αγνώστου πατρός».

  • Οι γεννήσεις φέρονται ότι πραγματοποιήθηκαν μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων. Ως δηλωθείς τόπος γεννήσεως εμφανίζονται οικίες κυρίως της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων. Επίσης, πολλές από τις μητέρες εμφανίζονταν ως δημότες δήμων, οι οποίοι έχουν στα γεωγραφικά τους όρια, καταυλισμούς Ρομά σε όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι θα διενεργηθεί πλήρης και σε βάθος διοικητικός έλεγχος, με τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Εσωτερικών και της Εισαγγελίας.
Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων θα ζητήσει από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αναλάβει την πρωτοβουλία για τον έλεγχο της λειτουργίας όχι μόνο των ληξιαρχείων αλλά και των δημοτολογίων σε ολόκληρη τη χώρα και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να αλλάξει το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, που μας εκθέτει, για μία ακόμη φορά, ως χώρα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: