Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

"Μαύρη τρύπα" 800 εκατ. ευρώ στην ενέργεια...


Στο κόκκινο βρίσκεται για μία ακόμη φορά η αγορά της ενέργειας αφού τα χρέη του συστήματος τόσο στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν διογκωθεί. Η έλλειψη...
ρευστότητας στο σύστημα είναι το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα για όλους τους εμπλεκομένους, γι' αυτό και γίνονται αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή το πρόβλημα ξεκινά από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ που αγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ με τη σειρά της χρωστά στον διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) 200 εκατ. ευρώ και στον λειτουργό του συστήματος (ΛΑΓΗΕ) 140 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ χρωστούν στους ανεξάρτητους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς (Εlpedison, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil) 350 εκατ. ευρώ και οι τελευταίοι χρωστούν στη ΔΕΠΑ, από την οποία και προμηθεύονται φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν, περίπου 320 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η ΔΕΠΑ χρεώνει και τόκους υπερημερίας, με αποτέλεσμα το 2012 οι ηλεκτροπαραγωγοί να πληρώσουν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη στους φορείς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον ΛΑΓΗΕ υπερβαίνουν τα 530 εκατ. ευρώ, αν και στις 25 Οκτωβρίου έπειτα από έντονες αντιδράσεις ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πληρώνει τους παραγωγούς του ηπειρωτικού συστήματος για την παραγωγή του περασμένου Μαρτίου.

Στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου ετέθη στο τραπέζι η αποπληρωμή οφειλών φορέων του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ αφού από τα 1,2 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναφέρθηκαν παραπάνω μεγάλο κομμάτι αφορά ΔΕΚΟ και όχι αποκλειστικά νοικοκυριά.

Επίσης συζητήθηκε η πληρωμή οφειλών ΦΠΑ προς τον ΛΑΓΗΕ. Πρόκειται για δύο πρωτοβουλίες που αν υλοποιηθούν θα δώσουν σημαντική ανάσα στο σύστημα.

Βεβαίως η μεγάλη είδηση μπορεί να προέλθει από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου καθώς έχουν ενταθεί οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους της Gazprom για μείωση των τιμών στις ποσότητες που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ ακόμη και πριν από τη λήξη του υφισταμένου συμβολαίου που κανονικά λήγει το 2016.

Μάλιστα η έλευση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία να «κλειδώσει» το θέμα καθώς είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο ως και 30% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει την κλιμακωτή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο αφού στην Ελλάδα ο ΕΦΚ ανέρχεται στο 5,5% της συνολικής τιμής έναντι 2% στην ΕΕ.

Πάντως παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το σύστημα θα έπαιρνε σημαντική ανάσα και το έλλειμμα ρευστότητας θα περιοριζόταν αρκετά αν βρισκόταν τρόπος να αποδοθούν τα περίπου 90 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στους λογαριασμούς των Εnerga και Hellas Power.

Υπήρξε σχετική πρωτοβουλία στο τέλος του 2012 και θετική εισήγηση της αρμόδιας εισαγγελέως, αλλά το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών απεφάνθη αρνητικά...
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: