Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

«Σκληρή διαπραγμάτευση» με την τρόικα Φ.Γεννηματά: Μόνο την κυβερνητική πρόταση συζητάμε για τα ΕΑΣ


Φ.Γεννηματά: Μόνο την κυβερνητική πρόταση συζητάμε για τα ΕΑΣ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η κυβέρνηση εμμένει στην πρόταση της για τα ΕΑΣ, γιατί είναι η μόνη, που απαντά «στις ανάγκες της εθνικής άμυνας» και εξασφαλίζει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία, που δεν θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα -που αποτελεί και προαπαιτούμενο για την δόση- είναι σκληρή παραδέχθηκε η κυρία Γεννηματά, αλλά «δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε να συζητήσουμε ως ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον των ΕΑΣ».

Κατά τη συζήτηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρέχεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013, δεν έλειψαν οι κόντρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διατύπωση σκληρής κριτικής για τον χειρισμό του θέματος της αμυντικής βιομηχανίας και από τα άλλα κόμματα.

«Δεν συζητάμε άλλη πρόταση για τα ΕΑΣ

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην συζητήσει καμία άλλη πρόταση για το μέλλον της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» πέραν αυτής που διαπραγματεύεται αυτή την ώρα σκληρά με την τρόικα, προεξόφλησε η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την Τετάρτη.

«Η πρόταση μας απαντάει στις ανάγκες της εθνικής άμυνας, εξασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προοπτική. Εξασφαλίζει και συνεργασίες και, ταυτόχρονα, απαντά στην ανάγκη μιας βιώσιμης εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Απαντά επίσης και στους κανόνες του ανταγωνισμού. Γι' αυτό ακριβώς και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε συζητήσουμε ως ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» ξεκαθάρισε η κυρία Γεννηματά.

Κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παροχή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013.

Πρόκειται για την ΠΝΠ με την οποία θα επιτραπεί στην εταιρεία να τακτοποιήσει υποχρεώσεις της προς τρίτους, να καταβάλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να εισπράξει οφειλόμενα από το ελληνικό δημόσιο.

Μολονότι η αναπληρώτρια υπουργός Φ.Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια, να υπάρξουν τροποποιήσεις επί τα βελτίω, όπως για παράδειγμα ενημερότητα έως το τέλος του έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση που θα τηρήσει μέχρι την Ολομέλεια.

Η στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση της κυρίας Γεννηματά, που έσπευσε να επισημάνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

«Θεωρώ πως θα πρέπει το σύνολο των βουλευτών που συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή και στη συνέχεια τα κόμματα στην Ολομέλεια να στηρίξουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πολύ καθαρά και χωρίς επιφυλάξεις, γιατί πιστεύω ότι εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Δεν μπορεί κανείς να λέει ότι "νοιάζομαι για το μέλλον της εταιρείας, αλλά δεν παίρνω την ευθύνη να δώσω τη μοναδική λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να διατηρηθεί και να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση όσο πιο σκληρά μπορούμε όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα"».

» Άρα, εγώ θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να έρχεται εδώ και να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να νίπτει τα χείρας του. Και ή λέει ναι ή είναι με το τίποτε και είναι με αυτούς που θέλουνε να βάλουνε λουκέτο στην εταιρεία. Η εταιρεία μπορεί να είναι βιώσιμη, μάχομαι επί μήνες για να την κρατήσω ανοιχτή και να μην καταρρεύσει με όλο αυτό το πλέγμα των προβλημάτων της και θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα και μια προσπάθεια που αξίζει να στηριχθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής» δήλωσε η κυρία Γεννηματά.

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με οριακό τρόπο αν και υπάρχουν προβλήματα στην αμυντική βιομηχανία που χρονίζουν.

Είχε επισημάνει επίσης τη συμβολή των εργαζομένων οι οποίοι, αν και πληρώνονται με έναντι, διέκοψαν την επίσχεση για να μείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια.

Κατήγγειλε, επίσης, διοικητική και πολιτική αδράνεια που έφτασε μέχρι του σημείου να κοπεί νερό και ρεύμα.

Ο κ. Χατζηλάμπρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί προβλήματα, αντίθετα βοηθά την πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα και διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποιήσεις επί τα βελτίω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Έχετε δίκιο. Σας λέω λοιπόν να μην ψηφίσετε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να κλείσει το εργοστάσιο και να μην μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι» ήταν το καυστικό σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την αντίδραση της κυρίας Γεννηματά προκάλεσε και το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου «ότι μέσα από την κυβέρνηση της χρεώνουν ατυχείς χειρισμούς» στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

«Αν εννοείτε ότι είναι ατυχής χειρισμός το να μην κρύβει κανείς την αλήθεια, πρέπει να σας πω ότι αυτό που έχω μάθει είναι να μην κρύβω ποτέ την αλήθεια και να μην κρύβω και τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τα προβλήματα πρέπει να λέγονται γιατί έτσι βρίσκει κανείς και τις λύσεις» είπε η αναπληρωτής υπουργός.

Νωρίτερα πάντως, η κυρία Γεννηματά είχε σπεύσει να υπογραμμίσει τον ρόλο του υπουργείου Οικονομικών και τη συνεργασία του με το υπουργείο Άμυνας για το θέμα.

Επισήμανε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι εκείνο που επέλεξε τις τρεις μεγάλες εταιρείες συμβούλων για τη διατήρηση της εταιρείας και για να μην μπει λουκέτο.

Προς στήριξη της ΠΝΠ όλα τα κόμματα
Το ΠΑΣΟΚ, με τον βουλευτή του Δημήτρη Σαλτούρο, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κατήγγειλε όμως ταυτόχρονα ότι άνθρωποι που είχαν ενεργό συμμετοχή στην καταστροφική πορεία της αμυντικής βιομηχανίας, σήμερα κραυγάζουν άναρθρα και επιχειρούν να εμφανίσουν τους εαυτούς τους ως θύματα, υποσκάπτοντας δολίως τις ουσιαστικές προσπάθειες που γίνονται για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας.

Υπέρ της ΠΝΠ δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι να μπορέσει η εταιρεία να τακτοποιήσει υποχρεώσεις της και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

Τροποποιήσεις στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ζήτησε η Μαρία Γιαννακάκη από τη ΔΗΜΑΡ, ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα της δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει.

Ζήτησε, παράλληλα, συντεταγμένη συζήτηση για το μέλλον της ΕΑΣ και τις προοπτικές της εταιρείας.

«Ασπιρίνη» για το μέλλον της ΕΑΣ χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είπε όμως ότι δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει με αυτή, τώρα.

«Εμείς τασσόμαστε υπέρ μιας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, έναν ενιαίο φορέα στον οποίο θα υπάγονται όλες οι αμυντικές βιομηχανίες» δήλωσε ο κ. Παφίλης και επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στις κυβερνήσεις που τις οδήγησαν σε συρρίκνωση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση με το νομοσχέδιο» δήλωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής αν και υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει ειλικρινής συζήτηση κατά πόσον αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι παίκτες και να ωφελείται ο κρατικός προϋπολογισμός και όχι να συνεχίζεται η διαπλοκή και οι αμαρτίες του παρελθόντος.

Η Χρυσή Αυγή, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, δήλωσε δια του Πολύβιου Ζησιμόπουλου ότι επιφυλάσσεται για την τελική του στάση στην Ολομέλεια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: