Ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της καταβολής συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του δημοσίου. Αυτή τη φορά, όμως...
το ενδιαφέρον της Κομισιόν δεν εστιάζεται στο αν πρέπει να καταβάλλεται η σύνταξη αυτή, αλλά στο γιατί δεν καταβάλλεται και στους ενήλικους άγαμους άρρενες.
Οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτονται σε σειρά έγγραφων απαντήσεων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έπειτα από ερωτήσεις βουλευτών για τις περικοπές στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τεθεί θέμα και έχει ζητηθεί ενημέρωση για ποιους λόγους δεν θεμελιώνουν αντίστοιχα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις άγαμες θυγατέρες ενήλικοι άγαμοι άρρενες». Ο κ. Σταϊκούρας σπεύδει να επισημάνει στους βουλευτές ότι «εάν δεν στοιχειοθετηθεί επαρκής τεκμηρίωση, η χώρα κινδυνεύει με παραπομπή σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, λόγω παραβίασης των διατάξεων της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, περί εφαρμογής της Αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Σε ό,τι αφορά στο ύψος των συντάξεων για τις άγαμες θυγατέρες θανόντων του δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας αφού χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη θέσπιση ανωτάτου ορίου που έγινε με το Ν. 4093/2012, για δημοσιονομικούς και κοινωνικοασφαλιστικούς νόμους, τονίζει: «λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τα σύγχρονα κοινωνικο-ασφαλιστικά δεδομένα, αφετέρου δε το ότι μετά από αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας, τα καταβαλλόμενα ποσά αυτών, ακόμα και σε εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους έχουν μειωθεί δραστικά (λ.χ. η καταβαλλόμενη σύνταξη Διευθυντή υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας ανέρχεται επί του παρόντος στα 1.130 ευρώ), οι προεκτεθείσες διατάξεις του Ν. 4093/2012, είναι οι ευνοϊκότερες δυνατές».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει όμως και τρία ακόμη στοιχεία που δίνουν και το στίγμα της άποψης του υπουργείου για το θέμα.
Πρώτον, αναφέρει ότι «η χορήγηση της σύνταξης συνδέεται με την παροχή εργασίας για ικανό διάστημα και κατατείνει στην αναπλήρωση του απωλεσθέντος εισοδήματος που επέρχεται μετά το πέρας του εργασιακού βίου του υπαλλήλου-λειτουργού ή του στρατιωτικού, στοιχείο που δεν συντρέχει στην περίπτωση των άγαμων θυγατέρων, οι οποίες δεν προσέφεραν καμία υπηρεσία στο Δημόσιο και απολαμβάνουν συνταξιοδοτικής προστασίας εκ μόνης της ιδιότητάς τους ως άγαμα τέκνα υπαλλήλων».
Αναφέρει επίσης ο κ. Σταϊκούρας ότι «ουδέποτε καταβάλλονταν αυξημένες εισφορές προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης της κύριας σύνταξης υπαλλήλου-λειτουργού του Δημοσίου ή στρατιωτικού στις άγαμες θυγατέρες αυτού, τουναντίον οι σχετικές συντάξεις προέρχονται από αποδοχές που εν όλω ή εν μέρει δεν υποβλήθηκαν σε κράτηση για κύρια σύνταξη υπέρ Δημοσίου, δεδομένου ότι η προαναφερθείσα κράτηση εισήχθη στο ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου για πρώτη φορά μετά την 1.1.1993 με τις διατάξεις του Ν. 2084/1992». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας κρίνει σκόπιμο να επισημάνει ότι «κατ' ακολουθία των ανωτέρω, οι συντάξεις αυτές δεν έχουν ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και κατά συνέπεια δεν μπορούν να συγκριθούν με τις συντάξεις που καταβάλλονται στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους».
Ανάμεσα στους βουλευτές που είχαν καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της σύνταξης των άγαμων θυγατέρων συνταξιούχων του δημοσίου ήταν και οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, Βύρων Πολύδωρας, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, Κώστας Τζαβάρας και Μάξιμος Σενετάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου