Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Καταθέσεις στο Κογκρέσο Μας κατασκοπεύουν ξένοι σύμμαχοί μας, λέει αμερικανός «αρχικατάσκοπος»

Μας κατασκοπεύουν ξένοι σύμμαχοί μας, λέει αμερικανός «αρχικατάσκοπος»
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ουάσινγκτον
Ενώπιον επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων καταθέτουν ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), Κιθ Αλεξάντερ, ο υποδιοικητής, Κρις Ίνγκλις, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάππερ και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Τζέιμς Κόουλ.

«Δεν παρακολουθούμε αδιακρίτως» δήλωσε ο Κλάππερ, εν μέσω του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις παρακολουθήσεις ηγετών χωρών-συμμάχων των ΗΠΑ. Ο ίδιος τόνισε ότι συχνά οι ξένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν ενέργειες κατασκοπείας κατά αμερικανών ηγετών και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Πρόσθεσε ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών διαθέτει αυστηρή εποπτεία.

Νωρίτερα, εν μέσω της έντονης αντίδρασης της Ευρώπης στις συνεχείς αποκαλύψεις, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε «επανεξέταση» των επιχειρήσεων παρακολουθήσεων της χώρας.

Η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Ντάιαν Φάινσταϊν ζήτησε να μπει τέλος στις παρακολουθήσεις ηγετών συμμαχικών κρατών.

Η ίδια δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος τη διαβεβαίωσε ότι οι παρακολουθήσεις θα σταματήσουν, ωστόσο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στο BBC ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Θα ήταν ατυχές αν αυτό το ζήτημα, όσο σημαντικό κι αν είναι, μας αποσπάσει από τον κοινό μας στόχο να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας για το εμπόριο (USTR).
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την μαζική παρακολούθηση των επικοινωνιών εκατομμυρίων ανθρώπων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ στη Γαλλία και την Ισπανία, καθώς και η ενδεχόμενη παρακολούθηση του τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσαν διπλωματική κρίση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.
«Οι συζητήσεις για τις δραστηριότητες παρακολούθησης της NSA είναι ξεχωριστές από τις εμπορικές μας διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε η εκπρόσωπος, η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της.
Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, είχε εκτιμήσει ότι «πολλά θέματα», κυρίως όμως το ζήτημα της προστασίας των ψηφιακών δεδομένων, θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία του ελευθέρου εμπορίου.
«Η προστασία των δεδομένων δεν είναι γραφειοκρατικό ζήτημα, ούτε τελωνειακός φραγμός. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και, ως τέτοιο, δεν είναι διαπραγματεύσιμο» είχε υπογραμμίσει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: