Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ευρωδικαστήριο: Παράνομη η πώληση στην «Ελλ. Χρυσός»...


Αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η πώληση των εγκαταστάσεων της TVX σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα, αλλά και έκτασης γης στην «Ελληνικός Χρυσός»
Απόφαση-ράπισμα για κυβέρνηση και χρυσοθήρες...
Παράνομη και ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά είναι η πώληση εγκαταστάσεων και γης από το ελληνικό Δημόσιο στην «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Την ίδια στιγμή, η...
μετοχή της «Eldorado Gold» κατρακυλά όλο και περισσότερο, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από το 2011. Στο μέτωπο της διαρροής τοξικών, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Αννα Καραμόσχογλου παρήγγειλε χθες προκαταρκτική εξέταση και ανέθεσε την έρευνα στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά την πώληση των εγκαταστάσεων της TVX στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα και έκτασης γης στην «Ελληνικός Χρυσός», με τίμημα κατά 15 εκατ. ευρώ μικρότερο του πραγματικού. Κάτι που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επειτα από προσφυγή του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και του Τόλη Παπαγεωργίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία υποχρέωνε την ελληνική κυβέρνηση να ανακτήσει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ εντός 4 μηνών. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ούτε αυτό έπραξε. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε χθες ότι η προσφυγή της Επιτροπής είναι βάσιμη και ότι η μη ανάκτηση των 15 εκατ. ευρώ από την «Ελληνικός Χρυσός» είναι παράνομη και ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά.

Αξίζει να αναφερθεί πως, εκτός του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανέκτησε τα 15 εκατ. ευρώ, τα οποία στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαρακτηρίζονται ως «ενίσχυση» προς την «Ελληνικός Χρυσός», αντιθέτως, στις 28 Απριλίου 2011, άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσφυγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης αυτής, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί. Τη στιγμή, δηλαδή, που η χώρα έχει ανάγκη από το ελάχιστο ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση χαρίζει σε τιμή ευκαιρίας γη και τις εγκαταστάσεις στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα στην «Ελληνικός Χρυσός» και προσφεύγει κατά απόφασης που προβλέπει ότι η χώρα έπρεπε να εισπράξει 15 εκατ. ευρώ παραπάνω.

Επιμένουν!

«Το ποσό με τους τόκους έχει ανέλθει σήμερα στα 23 εκατ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τα αρνείται», λέει στην «Ε» ο Τόλης Παπαγεωργίου, που είχε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2009 καταγγέλλοντας ότι η αγοραπωλησία αποτελεί παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Θεωρεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προσωπική νίκη και δικαίωση και μάλιστα την περιλαμβάνει στο απολογητικό υπόμνημα που ετοιμάζει, καθώς η Αστυνομία τον κατηγορεί ως ιδρυτή της «εγκληματικής οργάνωσης» που σκοπό έχει τη ματαίωση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. «Το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε ήδη να έχει εισπράξει αυτά τα χρήματα, αλλά, όχι μόνο δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, αντιθέτως, προσέφυγε κατά του εαυτού του στα ευρωπαϊκά όργανα, για να μην πάρει πίσω τα 15 εκατ. ευρώ», τονίζει ο Τόλης Παπαγεωργίου.

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Αριστοτέλη, Μιχάλης Βλαχόπουλος, υπογραμμίζει ότι τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold» ενέκρινε μέσα σε μία εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπόλογος στη Δικαιοσύνη. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δείχνει καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης. Τη στιγμή που η Ελλάδα πεινάει, η κυβέρνηση χαρίζει εγκαταστάσεις, δημόσια γη και εκατομμύρια σε επιχειρηματίες και κατηγορεί εμάς ότι δεν θέλουμε τις επενδύσεις και το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει.

Το Δημόσιο

«Αποδεικνύεται ότι το ελληνικό Δημόσιο ήταν αυτό που έκανε την πώληση και ότι δεν ήταν μια αγοραπωλησία μεταξύ της TVX και της "Ελληνικός Χρυσός", όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Και ότι αυτή η πώληση έγινε παράτυπα, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», λέει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα της Ιερισσού, Γιάννης Βεργίνης. «Πρόκειται για μία παράτυπη συναλλαγή, την οποία έχουμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή», προσθέτει.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση των ανθρώπων στη ΒΑ Χαλκιδική, που αγωνίζονται καθημερινά για τη ζωή και το μέλλον τους», λέει ο δικηγόρος των κατοίκων, Βασίλης Τζιμούρτος. «Δείχνει ότι στην περιοχή συντελείται ένα έγκλημα, όχι μόνο περιβαλλοντικό και κοινωνικό, αλλά και οικονομικό», καταλήγει.

Σε σημείο καταβαράθρωσης έφτασε την περασμένη Τετάρτη η μετοχή τής «Eldoardo Gold». Την περασμένη Τετάρτη η τιμή της μετοχής είχε πέσει στα 5,84 δολάρια Καναδά, ενώ χθες ανέβηκε στα 6,21 δολ. Καναδά. Είναι η χαμηλότερη τιμή που έχει πέσει η μετοχή της «Eldorado Gold» από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2011 - τότε η τιμή της βρισκόταν στα 21,95 δολ. Καναδά.

Η εταιρεία

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση - απάντηση:

«Η επίσημη κοινοποίηση της οφειλής προς την "Ελληνικός Χρυσός" έγινε στις 25 Απριλίου 2012. Η εταιρεία μας ανταποκρίθηκε άμεσα με κατάθεση εγγυητικής επιστολής και τμηματική καταβολή της οφειλής, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2013. Παράλληλα ανακτήθηκε η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή. Το ύψος της οφειλής αφορούσε 21,6 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων τόκων. Η εν λόγω οφειλή τελεί υπό την αίρεση της αναμενόμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: