Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Μαύρο χρήμα από «χρυσές» βίλες...




Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τα αδήλωτα έσοδα από την παράνομη ενοικίαση πολυτελών σπιτιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Πάρος, Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη κ.ά.).
Ήδη το ΣΔΟΕ έχει...
ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους και έχει εντοπίσει δεκάδες ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τις εξοχικές τους κατοικίες, χωρίς να αποδίδουν φόρους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (HORTEC) Κεντ Νίστρομ, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, η παράνομη ενοικίαση πολυτελών κατοικιών έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» και για την Ευρώπη. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 20% των εσόδων του τουριστικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχονται από αυτέ τις παράνομες ενοικιάσεις.

Ο Κεντ Νίστρομ βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της 67ης γενικής συνέλευσης της HORTEC, που πραγματοποιήθηκε χθες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και επεσήμανε ότι το πρόβλημα μεγεθύνθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης διείσδυσης του Ιnternet, καθώς οι βίλες διαφημίζονται και νοικιάζονται μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Τσακίρη, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπογράμμισε πως «οι κατοικίες που νοικιάζονται παράνομα υπολογίζονται σε 40.000-50.000 και οι απώλειες που δημιουργούν αντιστοιχούν στο 10% των ετήσιων εσόδων του τουρισμού.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε προορισμούς όπως η Πάρος, και η Μύκονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: