Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αφορμή πρόταση για «αναλογικότητα» Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα πρόστιμα κατά της εισφοροδιαφυγής


Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα πρόστιμα κατά της εισφοροδιαφυγής
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων. Με τις διατάξεις επιβάλλονται «άμεσα και επιτόπια» πρόστιμα 10.549,44 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο άνω των 25 ετών και 9.197,10 ευρώ για τους νεότερους.

Το Δημόσιο υπολογίζει να εξασφαλίσει από τα παραπάνω τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να αποδοθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου συμφωνία για την ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ωστόσο υπήρξε αντιπαράθεση για την έλλειψη αναλογικότητας στα πρόστιμα και την τελική καταβολή τους στον προϋπολογισμό αντί για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο Δ.Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τα προβλεπόμενα πρόστιμα να είναι ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζομένων κάθε επιχείρησης, αλλιώς «το πρόστιμο μπορεί να κλείσει τον μικρό, ενώ για τη μεγάλη επιχείρηση να είναι χάδι και να την συμφέρει».

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως εισηγείται «μείωση του προστίμου» και ζήτησε να περιοριστεί η συζήτηση στα προτεινόμενα μέτρα και όχι γενικότερα στο Ασφαλιστικό.

Ο Π.Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ) πρότεινε και αυτός να εξαρτάται το πρόστιμο από τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης και «να μπει τουλάχιστον φωτογραφία στην κάρτα πρόσληψης, ώστε το ΣΕΠΕ να γνωρίζει εάν αντιστοιχεί το αναγραφόμενο πρόσωπο στον δηλούμενο εργαζόμενο».

«Ρυθμίσεις με αυτονόητη αποδοχή» διαπίστωσε στο νομοσχέδιο ο Γ.Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ωστόσο παρατήρησε πως «το υπουργείο φαίνεται πως θέλει να εξοικονομήσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που είναι πολύ λιγότερα απ' τις ανάγκες του ασφαλιστικού».

«Η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί με το νομοσχέδιο. Είναι διατάξεις κλασικές, δίκαιες, λογικές» ανέφερε ο Β.Οικονόμου.

Σκληρή κριτική στην πολιτική του υπουργείου Εργασίας άσκησε ο Χ.Κατσώτης (ΚΚΕ), ο οποίος χαρακτήρισε «υποκριτικό» το ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστούν οι εισφορές χωρίς προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχων

«Ισχυρό πρόστιμο βάσει τζίρου» πρότεινε ο Χ.Αλεξόπουλος (Χρυσή Αυγή).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: