Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία: Ιρλανδικό σύστημα από το 2015



Ποιο είναι το ιρλανδικό σύστημα για την πρώτη κατοικία που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2015
Η κύρια κατοικία θα προστατευτεί και το 2014 από τους πλειστηριασμούς.
Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για καλό και εποικοδομητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις και για μετακίνηση της τρόικας στις ελληνικές θέσεις, μετά τη χθεσινή συνάντηση Στουρνάρα και Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ειδικότερα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωνε με νόημα ότι "υπάρχει μετακίνηση της τρόικας προς τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξει προσωρινό καθεστώς ενός έτους (η τρόικα επιμένει στους 6 μήνες επί του παρόντος) βάσει του οποίου θα προστατεύεται η κύρια κατοικία με διατήρηση του νόμου Κατσέλη και  του πλαισίου για τους ενήμερους δανειολήπτες και από το 2015 θα διαμορφωθεί ένα μόνιμο σύστημα αντιμετώπισης των υποχρεωμένων νοικοκυριών στο μοντέλο της Ιρλανδίας.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα βασίζεται στην εξωδικαστική αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, ενώ ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στο "Έθνος", στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης που καθίσταται υποχρεωτικός από προαιρετικός που είναι σήμερα και για το συγκεκριμένο θέμα προετοιμάζει σχετική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης η συζήτηση με την τρόικα εστιάζεται σε τρεις παραδοχές.
Δηλαδή, η προστασία από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει και για όλο το 2014, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο.
Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.
Διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας σε δικαστές να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών, σε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών           
Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο με την τρόικα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατώτερος υπάλληλος, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις σε δικαστές που ήταν παρόντες να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών σε υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο Ρωσίδα γυναίκα υπάλληλος εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στη συνάντηση κάλεσε δύο ανώτερους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, και τους πίεσε να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών.
Η βουλευτής κάλεσε τον κ. Αθανασίου να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις και να εξηγήσει γιατί εκλήθησαν στη συνάντηση δικαστές, με δεδομένο ότι η τρόικα θα μπορούσε να αντλήσει αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων από το υπουργείο και με δεδομένη τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της δικαστικής εξουσίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πράγματι έγινε συνάντηση στο υπουργείο, ήταν όμως τεχνική. Παρόντες ήταν, όπως είπε, και δύο ειρηνοδίκες, είχε καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν ελέγχθηκε η ουσία των υποθέσεων αλλά τα μέλη της τρόικα ενημερώθηκαν για τον όγκο των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που εκκρεμούν και που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 78.000.
Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι ουδείς υπάλληλος της τρόικας είχε αρμοδιότητα να εκφέρει άποψη για το δικαιοδοτικό έργο των δικαστών και "είναι αστείο να λέγεται ότι έγιναν συστάσεις να εκδίδονται αποφάσεις υπέρ των τραπεζών" με δεδομένο το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επ΄αυτής δεν δικαιούται να παρέμβει ούτε ο ίδιος ο υπουργός. Ταυτόχρονα ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την απορία του πως η βουλευτής υιοθέτησε ένα τέτοιο δημοσίευμα που είναι προϊόν φαντασίας του συντάκτη του πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο υπουργός έχει δώσει διευκρινίσεις για το θέμα σε κοινοβουλευτική επιτροπή, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
"Αν θέλανε να μάθουνε πόσες είναι οι εκκρεμούσες υποθέσεις, μπορούσαν να το μάθουν από το υπουργείο. Δεν χρειαζόταν να κληθούν δικαστές. Δεν πείθομαι ότι δεν παρενέβησαν. Ποια δουλειά είχαν να βρίσκονται στη συνάντηση δύο δικαστές που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις;" επέμεινε η βουλευτής.
"Παρ΄όλες τις εξηγήσεις βλέπω ότι επιμένετε. Αν δεν σας ήξερα, αν δεν είχα αντίληψη για το ήθος σας, θα ένιωθα προσβεβλημένος σήμερα που μου υποβάλλατε αυτή την ερώτηση για την οποία έχω ξεκαθαρίσει το θέμα" απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: