Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Η τροικα ξεκίνησε για… Σκι και έρχεται Ελλάδα

20131207-111501.jpg
Έρχεται ξανά στην Αθήνα η τρόικα την Τετάρτη, με πολλά θέματα» να παραμένουν «ανοιχτά». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιθανότητες να βρεθεί μια συμφωνία είναι ελάχιστες.
«Τα ανοικτά θέματα είναι πολλά και δύσκολα», αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το πιθανότερο σενάριο είναι η τρόικα να έρθει την ερχόμενη Τετάρτη και να ξαναφύγει για την περίοδο των εορτών. Σε αυτό το διάστημα, η ελληνική πλευρά προσδοκά να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει να διατηρηθούν τα δύο από τα πέντε εργοστάσια των ΕΑΣ, με 341 εργαζόμενους και ζητάει περίοδο χάριτος 12 μηνών για να αποδειχθεί η βιωσιμότητά τους. Εάν στο τέλος του 12μήνου φανεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε τα ΕΑΣ θα συρρικνωθούν σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο με λιγότερο προσωπικό, που θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, έως την αναχώρηση της τρόικας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπάρχει η προσδοκία ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία και στο θέμα των πλειστηριασμών, ώστε η κυβέρνηση να νομοθετήσει πριν λήξει, στις 31 Δεκεμβρίου, το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης θα είναι σε θέση την Τετάρτη να παρουσιάσει μια πρόταση που θα προστατεύει από πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία έως κάποιο όριο αντικειμενικής αξίας, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θα υπάρχουν επίσης εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή δανειολήπτη στο προστατευτικό καθεστώς.
Επίσης, έως τα Χριστούγεννα εκτιμάται ότι θα υπάρξει επαρκής προσέγγιση και στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, ώστε με την επιστροφή της στην Αθήνα, τον Ιανουάριο να συμφωνηθεί το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου και να εγκριθεί η μεγάλη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.
Πάντως, πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο που είχε προβάλει ο επικεφαλής του EuroworkingGroup Τόμας Βίζερ, ότι δηλαδή πρώτα θα πάει για σκι η τρόικα και μετά θα βρεθεί λύση με την Αθήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: