Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Νέα ρύθμιση ανάσα απο τον Γ, Βρούτση για όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία


20131202-094710.jpg
Ευνοϊκή ρύθμιση για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει τροπολογία την οποία αναμένεται να καταθέσει τον επόμενο μήνα ο Γιάννης Βρούτσης, στην οποία επισημαίνεται πως δεν θα απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ως προϋπόθεση για να υπαχθούν ο επαγγελματίας και η επιχείρηση στη ρύθμιση, όρος που υπάρχει στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και αποκλείει χιλιάδες οφειλέτες.
Η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, αφορά το 80% των οφειλετών και εκτιμάται πως θα «ξεμπλοκάρει» τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει «κολλήσει» και προβλέπει την εξόφληση των χρεών μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αναφέρει το Εθνος.
Οι προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίας, είναι οι τρεις ακόλουθες:
Για τις οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται χωρίς προσκόμιση ιδιαίτερων δικαιολογητικών και την απόδειξη από τον οφειλέτη της αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών του τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημα του, τα χρηματικά διαθέσιμα του, την ακίνητη περιουσία του και το σύνολο των οφειλών του. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση γίνεται ιδιαιτέρως ελαστική, ευέλικτη και ελκυστική για οφειλέτες με μικρά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλετών κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά δεν έχουν καταδικαστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η τροποποίηση αυτή του νομοθετικού πλαισίου είναι σε απόλυτη αρμονία με τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο. Συνεπώς με την νέα ρύθμιση στερούνται της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση όσοι έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.
Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης ως δικαιολογητικού για την υπαγωγή στη ρύθμιση της φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής σε περίπτωση που υπάρχουν παλιές οφειλές.
Η τροπολογία, θα κατατεθεί στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις, ενώ στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 5,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: