Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Για «εξαφανισμένο» ανεξόφλητο δάνειο Κατασχέθηκαν καταθέσεις κεντρικού υποψηφίου της τουρκικής αντιπολίτευσης


Κατασχέθηκαν καταθέσεις κεντρικού υποψηφίου της τουρκικής αντιπολίτευσης
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Κωνσταντινούπολη
Περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τον δήμο Κωνσταντινούπολης, του Μουσταφά Σαριγκιούλ, κατέσχεσαν οι τουρκικές αρχές για ανεξόφλητο επιχειρηματικό δάνειο. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τα έγγραφα για το δάνειο είχαν χαθεί πριν από 16 χρόνια και ανέκυψαν πρόσφατα. Ο ίδιος καταγγέλλει «άδικη και πολιτική επίθεση» εναντίον του.

Η απόφαση για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων αφορά δάνειο 3,5 εκατ δολ. που είχε πάρει ο Σαριγκιούλ μαζί με άλλους εννέα συνεργάτες τους το 1998 από την Ekspres Bank, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έγγραφα για το εν λόγω δάνειο είχαν «εξαφανιστεί» μετά την εκκαθάριση της τράπεζας το 1998, αλλά ο πρώην επικεφαλής της, Κορκμάζ Γιγίτ πρόσφατα τα παρουσίασε στο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο (το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων Ταμιευτηρίου - TMSF).

Το Ταμείο, αναφέρει η εφημερίδα, προχώρησε στην απόφαση της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του Σαριγκιούλ μετά την αξιολόγηση των εγγράφων.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Σαριγκιούλ μίλησε για προκλητική κίνηση, στην οποία απέδωσε πολιτικά κίνητρα -καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν υφίσταται ακόμη την πίεση από το σκάνδαλο με τις μίζες.

«Δεν πρόκειται για τίποτε παραπάνω από πανικόβλητη χειραγώγηση κρατικών θεσμών για πολιτικούς σκοπούς» είπε ο πολιτικός.

Ο Σαριγκιούλ, νυν δήμαρχος της περιφέρειας του Σισλί της Κωνσταντινούπολης, είχε φύγει από το CHP (το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης) το 2005 αλλά πρόσφατα επέστρεψε στο κόμμα. Τοποθετήθηκε υποψήφιος για την Κωνσταντινούπολη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές με στόχο να νικήσει τον Καντίρ Τοπμπάς του κυβερνώντος ΑΚΡ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: