Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Οι επαφές Βενιζέλου στις ΗΠΑ Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Eύσημα στην Ελλάδα, αλλά αιχμές για την τρομοκρατία


Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Eύσημα στην Ελλάδα, αλλά αιχμές για την τρομοκρατία
Βενιζέλος και Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγο μετά το πέρας της συνάντησής τους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα:
Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ «κατανοούν απόλυτα» τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, διατυπώνουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά τις επαφές Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τζον Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της χώρας να συνεισφέρει στις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και για να φιλοξενήσει συναντήσεις ή διεθνείς διασκέψεις.

Η συζήτηση του κ. Βενιζέλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, «ήταν πάρα πολύ καλή» και «πολύ ουσιαστική», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση ήταν πυκνή και στοχευμένη».

Όσον αφορά τη θεματολογία, συζητήθηκαν ζητήματα της ελληνικής προεδρίας, με έμφαση στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, καθώς και η πολιτική συνεργασία. Επίσης, τα θέματα της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και τα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Ενδεικτικά, όπως επισημαίνεται, για το Κυπριακό έγινε αναλυτική συζήτηση για το πού βρίσκονται σήμερα οι προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, ενώ ο κ. Κέρι ήταν «πλήρως ενημερωμένος» για τη σημερινή κατάσταση,

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δεν υπήρξε «καμία αίσθηση πίεσης» (προς την ελληνική πλευρά) και ο κ. Κέρι είχε ήδη ενημερωθεί από τον κ. Βενιζέλο από την προηγούμενη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Επίσης, έγινε συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και με αρκετές αναφορές για το πώς θα πρέπει να αποφευχθεί η εξαγωγή της κρίσης. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι να υπάρχει μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Θέμα συζήτησης ήταν και η οικονομία και ο κ. Κέρι είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για «τα επιτεύγματα, για τις διαρθρωτικές αλλαγές και για τη βιωσιμότητα του χρέους», ενώ εξετάστηκαν και γενικότερα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν «κοινές θέσεις».

Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, από ελληνικής πλευράς αναφέρθηκε ότι η περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν μια «ατυχής στιγμή» και ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Eίχε προηγηθεί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Νέωνη απορία από πλευράς Τζον Κέρι «πώς είναι δυνατόν να αφήνετε εγκληματίες να παίρνουν άδειες;»

Η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

Για τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «ήταν μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για όλες τις πτυχές της οικονομίας, δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, δημοσιονομικής σταθερότητας, βιωσιμότητα χρέους, ίση μεταχείριση ελληνικών τραπεζών σε σχέση με ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, σχέσεις ΔΝΤ με τους άλλους δυο φορείς της τρόικας, σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως επίσης και οι πρόσφατες επαφές του κ. Λιου με τον κ. Σόιμπλε».

Όπως τονίζεται, από το περιεχόμενο της συζήτησης διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά ότι οι Αμερικανοί είναι πιο κοντά σε «ρεαλιστικές απόψεις» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιμένοντας σε μέτρα ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε σαφές ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πάρει άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και, όπως αναφέρεται, οι αμερικανοί δέχτηκαν αυτή τη θέση «με απόλυτη κατανόηση».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: