Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοβουλία των 29 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της Ευρώπης...


  Ανάμεσά τους και το ΚΚΕ...
«Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ΕΕ - Για την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού» τιτλοφορείται η Κοινή Διακήρυξη, στην οποία κατέληξαν τα 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, τα οποία συγκρότησαν την...
«Πρωτοβουλία για την μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και τον συντονισμό της δράσης τους».

Η Κοινή Διακήρυξη, που δημοσιεύεται στον σημερινό «Ριζοσπάστη», απευθύνεται στα εργατικά λαϊκά στρώματα μπροστά στις Ευρωεκλογές.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι «η πράξη αποδεικνύει ότι η ΕΕ, το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, ποτέ δεν υπηρέτησε τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού. Πάντοτε αποτέλεσε εργαλείο του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου για να αυξήσει τα κέρδη του και να εξασφαλίσει την κυριαρχία του», ενώ επισημαίνεται ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και δεν μπορεί να γίνει "φιλολαϊκή"».

Στην Κοινή Διακήρυξη χαρακτηρίζονται απατηλές «οι προσδοκίες που καλλιεργούνται σχετικά με μια αλλαγή προς όφελος των λαών μέσα από μια αλλαγή στην προεδρία της Κομισιόν» και υπογραμμίζεται ότι «οι λαοί έχουν συμφέρον να παλέψουν για την αλλαγή της κατάστασης, την αλλαγή του συσχετισμού, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά, τα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, το εισόδημα, το μέλλον των εργαζομένων».

Τα 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης στηρίζουν την πάλη των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων για την υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων, ενώ καταδικάζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κάθε συμμετοχή σε αυτές.

Επίσης, όπως σημειώνεται, αντιπαλεύουν την ολομέτωπη επίθεση που κλιμακώνεται στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, συντάσσονται με τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της κρίσης και στηρίζουν την πάλη των λαών από τα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες από την ένταξη των χωρών τους, στην ΕΕ.

Με την Κοινή Διακήρυξη καλείται η εργατική τάξη και οι λαοί να αναπτύξουν την πάλη τους για κάθε λαϊκό πρόβλημα, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και να στηρίξουν «με κάθε πρόσφορο τρόπο στη μάχη των Ευρωεκλογών στις 25 Μάη 2014, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που καταδικάζουν την ΕΕ, να αποδυναμώσουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της, που υπερασπίζονται τον "ευρωμονόδρομο" του κεφαλαίου».

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν την Διακήρυξη επισημαίνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου είναι ενιαία και αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και όχι μόνο τα υπερχρεωμένα και υπογραμμίζουν ότι στην βάση αυτή είναι ανάγκη να ισχυροποιηθεί η κοινή πάλη των ΚΚ και των λαών και να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στην πάλη των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Τονίζουν επίσης ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς και υπογραμμίζουν ότι μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων «προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού».

«Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις εξαρτήσεις, από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό, να παλεύει για το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης» αναφέρουν τα 29 κόμματα προσθέτοντας ότι αυτή είναι η πραγματική φιλολαϊκή απάντηση εναντίον «της οργανωμένης προσπάθειας παραπλάνησης των λαών», εναντίον του «λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού», εναντίον των εθνικιστικών και φασιστικών-ναζιστικών κομμάτων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή αγωνία, τα λαϊκά προβλήματα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους ως αιχμή του δόρατος της δικτατορίας των μονοπωλίων, καθώς και εναντίον των «αντιδραστικών, ανιστόρητων περί εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό», και του «αντικομμουνισμού που σπέρνουν αυτοί, όπως και το σύστημα που τους θρέφει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: