Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΕΛΙΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Το ΠΑΣΟΚ , η ελιά οι υποψήφιοι τα πρόσωπα  και οι ευρωεκλογές
Βαθιά ανησυχία διακατέχει στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πιστεύουν πως αν η διαφορά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 3,5 μονάδες, τότε είναι πολύ πιθανό να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις, με τη ΝΔ να επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της και το ΠΑΣΟΚ να μη φαίνεται -όπως λένε- ικανό να μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα.

Μιλώντας με στελέχη της ηγεσίας που συνομιλούν καθημερινά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και έχουν θεσμική ιδιότητα διαπιστώνουν ότι καθημερινά ο κόσμος αποστρέφεται το κόμμα τους, σοβαροί άνθρωποι δεν τους πλησιάζουν και κανείς από εκείνους που είτε έχουν φύγει είτε έχουν αδρανοποιηθεί δεν σκέφτεται να επιστρέψει ενεργά πίσω και να βοηθήσει την κατάσταση. Ακόμη και η περίφημη Ελιά έχει τα προβλήματά της εξαιτίας των συμπεριφορών ορισμένων που πίστεψαν ότι θα αποτελέσουν, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη ανατροπή.
Οπως αναφέρουν στο ΠΑΣΟΚ, το ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι ένα: οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφέρειες. «Αν γλιτώσουμε, θα είναι από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη δική μας ικανότητα», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που, με εντολή Βενιζέλου, ασχολείται με όλα αυτά, γνωρίζοντας πως οι επιλογές του κ. Τσίπρα δεν είναι οι πλέον καλύτερες, με συνέπεια και εκεί να δημιουργούνται προβλήματα. Συνομιλητές του κ. Βενιζέλου αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να την πάθει όπως το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Να ηττηθεί σε περιφέρειες εξαιτίας των προσώπων που έχει επιλέξει να είναι υποψήφιοι και στις ευρωεκλογές να καλυφθεί η νίκη του, αν είναι με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα από την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί θα έχουν προηγηθεί στον πρώτο γύρο κάποια αποτελέσματα και στον δεύτερο που θα είναι με τις ευρωεκλογές μαζί δύο κάλπες ταυτόχρονα να μη διεξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Η κυβέρνηση θα λέει για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν είναι ευνοϊκό για αυτόν. Με άλλα λόγια, οι μεν προσβλέπουν στη μη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για να θολώσει το τοπίο και οι δε στην αναντιστοιχία κυβέρνησης και κοινωνίας, αν το αποτέλεσμα θεωρηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε όλα αυτά, κανείς δεν γνωρίζει πού θα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και σε τι βαθμό θα μπορεί να παρέμβει, καθώς οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τις ευρωεκλογές θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η προσπάθεια που γίνεται είναι πολύ αξιόλογη για να συμπορευτούν κάτω από την ίδια «στέγη» σε διαφορετικά, όμως, «διαμερίσματα» τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, τα προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα, όταν μάλιστα ανάμεσα στους «58» υπάρχουν στελέχη που προκαλούν το ΠΑΣΟΚ με αναφορές είτε στον Ανδρέα Παπανδρέου, που είναι θέσφατο για τα στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος που συμμετέχει στη δημιουργία της Ελιάς, είτε με συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το όλο εγχείρημα. Υπάρχει για όλα αυτά ένα... μούδιασμα. Πιστεύουν, όμως, πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεπεραστεί και λόγω των πολιτικών αναγκών που θα υπάρξουν θα βρεθεί κοινός τόπος και βηματισμός με τις κινήσεις και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Ελιά. Τα μηνύματα που μέχρι τώρα λαμβάνει η ηγεσία δεν είναι πάντως ενθαρρυντικά, γιατί φαίνεται πως οι διεργασίες που συντελούνται γίνονται με αργούς ρυθμούς και μερικές φορές εκφράζεται και σκοπιμότητα από τις μικρότερες πλευρές.
Μέσα σε όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ αναζητά πρόσωπα, τα οποία θα στηρίξει είτε μόνο του είτε με τη ΔΗΜΑΡ σε τοπικό επίπεδο, είτε ακόμη και με τη ΝΔ στις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και σε μεγάλους δήμους που θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα. Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα υποστηρίξουν Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη αντίστοιχα λόγω του ότι συμμετέχουν στην Κίνηση των πέντε δημάρχων της Κεντροαριστεράς.
Για περιφερειάρχες οι περισσότεροι θα είναι οι ίδιοι που είχε επιλέξει το ΠΑΣΟΚ και είχαν εκλεγεί την προηγούμενη φορά. Χωρίς, όμως, χρίσμα αυτήν τη φορά, γιατί δεν θέλουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, καθώς φοβούνται την αντίδραση των πολιτών εξαιτίας του πολιτικού φορέα από τον οποίο προέρχονται. Ο κ. Γ. Σγουρός για την Αθήνα, όπως και ο κ. Στ. Αρναουτάκης για την Κρήτη δεν κρύβουν πως είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουν κιόλας τη σημαία του κόμματος στα ψηφοδέλτιά τους για ευνόητους λόγους. Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει, ωστόσο, να βρει πρόσωπα για περιφέρειες που μένουν κενές. Η Αντζελα Γκερέκου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σκέφτεται σοβαρά να απαντήσει θετικά στον Νίκο Ανδρουλάκη που της μετέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ενδοιασμός της μόνο είναι ότι την προηγούμενη φορά, που την παρακαλούσαν όλοι, εκείνη αρνήθηκε, ενώ σπουδαίο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι Κεφαλονιά και Ζάκυνθος έχουν τοπικές πολιτικές αντιδικίες που είναι πολύ δύσκολο να παραμεριστούν.
Στην Κεντρική Μακεδονία το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ακούει στο όνομα Μάρκος Μπόλαρης, που φέτος είτε θα έχει την υποστήριξη διάφορων αριστερών κομμάτων είτε θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΠΑΣΟΚ, μέχρις στιγμής, δεν συζητάει να τα βρει μαζί του -πρώην βουλευτής του ήταν- αλλά συζητάει με άλλους υποψηφίους όπως την Εύα Καϊλή ή τον νεαρό πρώην υφυπουργό Τύπου Αγγελο Τόλκα, που αποτελεί καλή περίπτωση, καθώς είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και έχει πολύ καλή εικόνα στην κοινωνία. Η περίπτωση της κ. Καϊλή εστιάζεται στο ότι είναι γυναίκα, όμορφη και με διείσδυση στη νεολαία. Το ΠΑΣΟΚ συζητά και με τους δύο χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη. Το ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο δεν θα υποστηρίξει τον κ. Π. Τατούλη και αναζητά πρόσωπα για την περιφέρεια, όπως επίσης στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα μετά την αποχώρηση του κ. Μπουραντά.
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: