Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Υπό «ανάκριση» το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή...




Από «κόσκινο» αναμένεται να περάσουν αύριο τα μέλη της Ειδική Επιτροπής Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Βουλής την έκθεση πεπραγμένων 2013 που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και στην οποία εμπεριέχονται...
πλήθος αναφορών για τις αστοχίες των Μνημονίων. Στην αυριανή συνεδρίαση θα παραστεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Η έκθεση επικαλείται συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, (απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είχε υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας). Σύμφωνα με την έκθεση:

-Ο συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 23%, έναντι 21,52% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 20,45% στην ευρωζώνη,

- Ο υψηλότερος συντελεστής για νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 26%, έναντι 21,84% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 25,95% στην ευρωζώνη,

- Ο υψηλότερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα φτάνει στην Ελλάδα στο 46%, έναντι 36,66% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 44,52% στην ευρωζώνη.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ακόμη πως ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή χαρακτηρίζεται από σημαντική πρόοδο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στη γραφειοκρατία, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην αγορά, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα για τον ελλιπή, περιστασιακό και αποσπασματικό χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων, όπως χαρακτηρίζεται, φέρνει το γεγονός ότι ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης επιδιώχθηκε σχεδόν αποκλειστικά μέσω των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και κυρίως με τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ενώ αγνοήθηκε ή δεν επιδιώχθηκε επιτυχώς η ταυτόχρονη μεταρρύθμιση στην αγορά αγαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: