Αθήνα
Στις 20:00 ξεκινά στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ήδη άρχισε στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Η τρέχουσα αξιολόγηση διαρκεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι δανειστές δεν τα έχουν βρει ως τώρα με την κυβέρνηση. Εύλογα δημιουργείται η απορία αν θα καταστεί εφικτό να κλείσει η συμφωνία ώς την Κυριακή, οπότε λήγει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε ουσιαστικά στην ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Την πίεση αυξάνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, ενώ για το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας είπε ότι δεν πρόκειται να δοθεί οικονομική βοήθεια με το ζόρι σε κάποιον που δεν τη θέλει.
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η πλευρά των δανειστών εγείρει νέες διαφωνίες για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, υπολογίζοντάς το στο μισό από αυτό που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μιλά για διανομή 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 200 θα διανεμηθούν σε ένστολους με τη μορφή εφάπαξ παροχής και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα κριτήρια των υποψήφιων δικαιούχων.
Προεκλογικό αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφωνία της τρόικας στο σχέδιο του πρωθυπουργού να διανεμηθεί τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μέρος των χρημάτων να διοχετευθεί σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε παρεμβάσεις με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, όπως η εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός χθες μέσω συνεργατών του διαβεβαίωσε πως παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της τρόικας σε σοβαρά εργασιακά θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αλλαγή του νομού για τις απεργίες, η επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας και η επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017.
Στο επίκεντρο παραμένει πάντα και το ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα προειδοποιεί ότι αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά.
Στο τραπέζι παραμένει πάντα και η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με διαφαινόμενη σύγκλιση στην ενιαία τιμή βιβλίων και στο ζήτημα τους γάλακτος.
Επίσης, υπάρχει στην κυβέρνηση η προσδοκία ότι η τρόικα θα αποδεχθεί τελικά την πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εντός των φαρμακείων με πλαφόν στην ανώτατη τιμή.
Σε εκκρεμότητα παραμένει ωστόσο το πλαφόν του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) των φαρμακευτικών δαπανών για το 2014.
Από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκη, η τρόικα ζητά δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας συνδεδεμένους με απολύσεις και πλήρη εφαρμογή των συμπεφωνημένων.
Τέλος, η τρόικα εμφανίζεται να διεκδικεί πρόσθετο εξορθολογισμό των παροχών στο Δημόσιο με περικοπές σε οδοιπορικά και εκτός έδρας αποζημιώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 8,5 δισ. ευρώ.
Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου