Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Υπό συζήτηση η πέμπτη αναθεώρηση Ο Τόμσεν αποφασίζει για τον αριθμό των δόσεων του ΔΝΤ


Ο Τόμσεν αποφασίζει για τον αριθμό των δόσεων του ΔΝΤ
Ο Π.Τόμσεν έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί στο ΔΝΤ ακόμη και την εκταμίευση δόσεων   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Η εισήγηση του Πόουλ Τόμσεν θα κρίνει το εάν η Ελλάδα θα λάβει στα τέλη Απριλίου μία, δύο ή τρεις δόσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν και νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Ουάσινγκτον για το εάν έχουν συγχωνευθεί οι αξιολογήσεις της Ελλάδος, δήλωσε ότι «η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η πέμπτη», πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν πως ο Πόουλ Τόμσεν έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ακόμη και την εκταμίευση δόσεων που αντιστοιχούν στην έκτη, αλλά ακόμη και στην έβδομη αξιολόγηση (Μαρτίου) του ελληνικού προγράμματος.

To in.gr απευθύνθηκε για διευκρινίσεις στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ η οποία δήλωσε: «Ο Τζέρι Ράις εξήγησε ότι η αναθεώρηση που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η πέμπτη. Δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πούμε για το ζήτημα».

Ωστόσο, αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον με γνώση της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ο οποίος μίλησε στο in.gr ξεκαθάρισε πως βάσει της πρακτικής του Ταμείου στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκταμίευση δόσης ο εκάστοτε επικεφαλής αποστολής μπορεί να εισηγηθεί στο ΔΣ τη «συγχώνευση» δόσεων και την εκταμίευση περισσοτέρων της μιας δόσης.

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα τη δόση του Σεπτεμβρίου 2013 και τη δόση του Δεκεμβρίου 2013. Το ελληνικό πρόγραμμα θα πάει προς συζήτηση στο ΔΣ του ΔΝΤ μάλλον προς τα τέλη Απριλίου , οπότε θα έχει παρέλθει και η ημερομηνία καταβολής της δόσης του Μαρτίου 2014.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το πιο φυσιολογικό είναι ο Πόουλ Τόμσεν να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρόοδο της περιόδου Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2013 και να εισηγηθεί την εκταμίευση δύο δόσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ εκάστη (3,6 δισ. ευρώ).

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο ο επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα θα μπορούσε να εισηγηθεί ακόμη και την εκταμίευση τριών δόσεων, αλλά αυτό μάλλον δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, βάσει της υφιστάμενης προόδου της Ελλάδας.

«Όλα εξαρτώνται από την εισήγηση που θα κάνει ο επικεφαλής του κλιμακίου (Τόμσεν)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλη πηγή στην οποία απευθύνθηκε το in.gr ανέφερε πως «όταν και εφόσον» ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ο κ. Τόμσεν θα αποφασίσει για το εάν θα εισηγηθεί την εκταμίευση της δόσης που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση ή και κάτι παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση πριν την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν πρέπει να αναμένονται δηλώσεις ή τοποθετήσεις για το θέμα από την πλευρά του ΔΝΤ.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: