Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Προς υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης Στη διατήρηση θεσμικών κεκτημένων συμφώνησαν ΓΣΕΕ-εργοδότες


Στη διατήρηση θεσμικών κεκτημένων συμφώνησαν ΓΣΕΕ-εργοδότες
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος, του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλος, και της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης, στη συνάντηση για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Θετικές είναι οι ενδείξεις για την υπογραφή νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας -πιο σωστά ό,τι έχει απομείνει από αυτή, αφού ο κατώτατος μισθός δεν περιλαμβάνεται- μετά την πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διατήρησης των θεσμικών κεκτημένων της γενικής συλλογικής σύμβασης (13ος-14ος μισθός, τριετίες, επίδομα γάμου κτλ) και εξέφρασαν την προθυμία τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, κατηγορώντας την τρόικα για απαράδεκτες απαιτήσεις και απόπειρα νέας βίαιης παρέμβασης στα εργασιακά.

Ενδεικτικός ο χαρακτηρισμός του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλου, που μιλώντας στο Real FM μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε την τρόικα «νεοφιλελεύθερο ταλιμπάν», ενώ κατηγόρησε και την κυβέρνηση που συμμετέχει σε συζητήσεις για αλλαγές (ομαδικές απολύσεις, ωριμάνσεις, κτλ) στα εργασιακά «ερήμην του ξενοδόχου», που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι κοινωνικοί εταίροι. Ήδη τα όσα εφαρμόστηκαν και ισχύουν είναι απαράδεκτα, τόνισε.

Οι εργοδότες συμφώνησαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια για διάσωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων, πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

Αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι με βάση το νέο πλαίσιο το κρίσιμο θέμα του κατώτατου μισθού δεν αποτελεί πλέον αποτέλεσμα ελεύθερων διαπραγματεύσεων, είπε ότι για την αποκατάστασή του η ΓΣΕΕ κινείται δικαστικά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: