Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Δίωξη για υποκίνηση σε τρομοκρατία Η Ρωσία κινείται κατά του ηγέτη του ουκρανικού ακροδεξιού Δεξιού Τομέα


Η Ρωσία κινείται κατά του ηγέτη του ουκρανικού ακροδεξιού Δεξιού Τομέα
Στην εμπροσθοφυλακή των διαδηλώσεων στην Ουκρανία βρέθηκε ο Ντμίτρο Γιάρος και ο ακροδεξιός Δεξιός Τομέας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μόσχα, Ρωσία
Έχοντας καταλάβει ντε φάκτο την κριμαϊκή χερσόνησο προτάσσοντας την προστασία των ρωσικών συμφερόντων και πολιτών έναντι υπερεθνιστικών απειλών, οι ρωσικές Αρχές ασκούν δίωξη σε βάρος του αρχηγού του ουκρανικού νεοναζιστικού κινήματος Δεξιός Τομέας, Ντμίτρο Γιάρος.

Η ρωσική Επιτροπή Έρευνας, το κύριο όργανο που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών στη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει ασκήσει διώξη εναντίον του Ντμίτρο Γιάρος για δημόσια υποκίνηση «σε τρομοκρατία και εξτρεμισμό» στο ρωσικό έδαφος.

«Σύμφωνα με την έρευνα, ο επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας Ντμίτρο Γιάρος κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Και επισημαίνει η πρόθεση της επιτροπής είναι να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του Γιάρος.

Προηγήθηκαν εντός του Σαββατοκύριακου πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που θέλουν τον Ντμίτρο Γιάρος να στράφηκε για συμμαχία στονΤσετσένο πολέμαρχο Ντόκου Ουμάροφ, καλώντας τον στα όπλα κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Γιάρος φέρεται να έγραψε επιστολή στον αρχηγό των Τσετσένων Ντόκου Ουμάροφ, ζητώντας του να προσφέρει όπλα στους αντιρώσους διαδηλωτές.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας και του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ.

«Οι Ουκρανοί ανέκαθεν υποστήριζαν τον απελευθερωτικό αγώνα του τσετσενικού και καυκάσιου λαού. Τώρα είναι η ώρα για εσάς να στηρίξετε την Ουκρανία» φέρεται να έγραψε ο Γιάρος στο μήνυμα προς τον Ουμάροφ που αναρτήθηκε στη σελίδα του Δεξιού Τομέα στο πιο δημοφιλές ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.

«Ως αρχηγός του Δεξιού Τομέα σας καλώ να εντείνετε τη μάχη. Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται» καταλήγει το μήνυμα-έκκληση προς τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο της Ρωσίας.

Ο Δεξιός Τομέας ισχυρίστηκε ότι η σελίδα στο Vkontakte είχε πέσει θύμα πειρατείας. Είναι πάντως γνωστό πως κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία, ο Γιάρος μαχόταν κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία με την πλευρά των αυτονομιστών.

Ο Δεξιός Τομέας είναι ένα παραστρατιωτικό κίνημα, το οποίο ο Γιάρος χαρακτηρίζει «εθνικιστικό όμως, όχι φασιστικό», και το οποίο αύξησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο εμφανιζόμενο στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι υποστηρικτές του αντλούν την κληρονομία τους από τους ουκρανούς εθνικιστές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ζητώντας μία Ουκρανία απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ξένη επιρροή, τόσο ρωσική, όσο και ευρωπαϊκή.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης των επικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει εμποδίσει την πρόσβαση σε 13 εθνικιστικές ουκρανικές σελίδες στο Vkontakte. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σελίδα του Γιάρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: