Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου...


Στενεύει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου μετά την κλήση απο τους ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιώργο Σταυρόπουλο που...
διενεργούν την κυρία ανάκριση για την προμήθεια των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών πυραύλων Asrad , της συζύγου του πρώην υπουργού Σταυρούλας Κουράκου.

Η κα Κουράκου εκλήθη ως μάρτυρας, προκειμένου να καταθέσει για τον λογαριασμό της στην ελβετική τράπεζα HSBC που αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Οι Ανακριτες της ζήτησαν την συναίνεση της, την οποία και έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να ανοίξει ο λογαριασμός στον οποίο βρέθηκε πόσο ύψους 1,3 εκ.ευρώ. Ο εν λόγω λογαριασμός μέχρι στιγμής, ερευνήθηκε μόνο στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του πόθεν έσχες από το ΣΔΟΕ και την οικονομική εισαγγελία και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες ενώ εκκρεμεί και ποινική διαδικασία στη ΔΥΟ Κηφισιάς για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Οι ανακριτές διαφθοράς όμως ερευνούν τυχόν σύνδεση των χρημάτων αυτών με μίζες για προμήθεια εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιαννου Παπαντωνίου στο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές η κλήση ως μάρτυρα της κας Κουράκου έγινε καθώς «υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για τυχόν διασύνδεση του ποσού με την μέχρι τώρα ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των ASRAD και πρέπει να διερευνηθούν».

Για τον ίδιο λόγο οι ανακριτές κλήτευσαν ως μάρτυρες και τους κουμπάρους του πρώην υπουργού, δηλαδή το ζεύγος Κανδαλέπα , οι οποίοι φέρονται να έστειλαν δυο εμβάσματα ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ στον υπο διερεύνηση λογαριασμό της κας Κουράκου στην HSBC. Το ζευγάρι όμως αρνήθηκε να συναινέσει στο άνοιγμα των δικών του λογαριασμών στην Ελβετία, προκειμένου να φανεί η διαδρομή του ποσού. Φέρονται να είπαν δε, πως πρόκειται για νόμιμα χρήματα του ζεύγους Παπαντωνίου, και απλώς εκείνοι τους διευκόλυναν ώστε να τα βγάλουν στο εξωτερικό. Οι ανακριτές τώρα θα υποβάλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής για να ανοίξουν και αυτοί οι λογαριασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι για τον λογαριασμό της κ. Κουρακου ο οποίος άνοιξε το 2000 και έκλεισε το 2010, αρχικώς ο κ. Παπαντωνίου αρνήθηκε την ύπαρξη του ενώ όταν αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ υποστήριξε πως πρόκειται για χρήματα από τον πρώην σύζυγο της κ. Κουρακου που προορίζονταν για τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, οι Ανακριτες Μαλλης- Σταυροπουλος ολοκληρώνουν την ανάκριση για την υπόθεση της προμήθειας των TOR M1 καλώντας σε συμπληρωματικές απολογίες όλους τους κατηγορούμενους. Παράλληλα ο κ.Μαλλής απέρριψε με διάταξή του την αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελου που εμπλέκεται στην υπόθεση των υποβρυχίων , παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση για αποφυλάκιση με 800.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Υπενθυμίζεται πώς ο Αβατάγγελος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος από τον κ. Μαλλή με εγγύηση 500.000 ευρώ τα οποία όμως δεν κατέβαλε ποτέ γι' αυτό και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του...
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: