Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Υπό κατάργηση οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ;

Υπό κατάργηση οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων  ;
Την ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξετάζει η τρόικα έπειτα από πρόταση του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει παρουσιάσει στην Τρόικα πλήρη πρόταση για να υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης στην τιμή αγοράς που αναγράφεται στα συμβόλαια και όχι στην αντικειμενική τιμή. Έτσι θα αποκτά νόημα η μείωση του συντελεστή στο 3%, εφόσον θα υπολογίζεται στη χαμηλή -λόγω κρίσης- τιμή πώλησης των ακινήτων.
Για παράδειγμα ένας αγοραστής που αποκτά ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ έναντι 70.000 ευρώ καταβάλει σήμερα φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής, δηλαδή πληρώνει φόρο ύψους 3.000 ευρώ.
Αν ο φόρος υπολογιστεί με βάση το πραγματικό τίμημα τότε ο αγοραστής θα καταβάλλει 2.100 ευρώ, 900 ευρώ λιγότερα δηλαδή.
Η πρόταση έχει πέσει από την πλευρά του υπουργείου προς τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τα φορολογικά με τα οποία γίνεται και η βασική διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα αλλά και στο φόρο υπεραξίας οι ατέλειες του οποίου έχουν ουσιαστικά παγώσει και τις μεταβιβάσεις στην κτηματαγορά.
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: