Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Σε κόντρα με την τρόικα Δεν κάνει πίσω για τη διανομή του πλεονάσματος ο Αντώνης Σαμαράς



Δεν κάνει πίσω για τη διανομή του πλεονάσματος ο Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στη διαβεβαίωση ότι, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, προχώρησαν σήμερα, Τετάρτη, συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Χθες, όπως έγινε γνωστό, η τρόικα έθεσε στην κυβέρνηση αυστηρές προϋποθέσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ζητώντας μέρος των χρημάτων να διοχετευθούν σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε παρεμβάσεις με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, όπως η εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε πως η πλευρά των δανειστών επιδιώκει το «κοινωνικό μέρισμα» από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα να διοχετευθεί σε αναπτυξιακές δράσεις που θα τροφοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα και ακολούθως τα δημόσια έσοδα και να μην δοθεί αποκλειστικά για παροχές σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Υπογράμμισε πάντως ότι η πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να έχει και κοινωνικό χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι στην επικαιροποίηση του Μνημονίου αναφέρεται σχετικά με το πλεόνασμα:
«Έναν κανόνα εσόδων για την γενική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον το 30% των εκτάκτων εσόδων θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ μέχρι και 70% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά το επόμενο έτος από την Κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξει προσωρινές πολιτικές που στοχεύουν την τόνωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής αυτόματα, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: