Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αποσύρεται ο όρος «φρέσκο» Στις πέντε ημέρες ορίστηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος


Στις πέντε ημέρες ορίστηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στις πέντε ημέρες ορίστηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος -αυτού που ώς σήμερα ονομάζαμε φρέσκο-, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την συμμετοχή του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.
Το πενθήμερο αποφασίστηκε λόγω και των συνθηκών παραγωγής/διακίνησης στην Ελλάδα.
Οριακά, δε, έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό αφού προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.
Τι προβλέπει η συμφωνία για το γάλα
Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για το γάλα προβλέπει ότι θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το παστεριωμένο και το υψηλής ή υπερηψηλής θερμικής επεξεργασίας.
Το υψηλής ή υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας γάλα θα έχει διάρκεια ζωής άνω των πέντε ημερών και αυτό θα καθορίζεται από την κάθε γαλακτοβιομηχανία.
Στην κατηγορία του παστεριωμένου δημιουργείται και η υποκατηγορία του γάλακτος ημέρας (τριών ημερών από την παραγωγή ώς το ράφι).
Η συμφωνία με την τρόικα επίσης περιλαμβάνει και την απόσυρση του όρου «φρέσκο» από τις συσκευασίες γάλακτος, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι αγελαδοτρόφοι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: