Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Γάλα: Ίδια ρύθμιση, άλλoς υπουργός, τέλος οι αντάρτες…


Δια… μαγείας λύθηκε μέσα σε μία νύχτα η διαφωνία για το γάλα, με μια ρύθμιση όμως που δεν έχει ...
και καμιά διαφορά από την αρχική…

Η νέα ρύθμιση που παρουσιάζεται δεν έχει διαφορά με την προηγούμενη, παρά μόνο στα… ονόματα. Στα ονόματα των υπουργών και του γάλακτος! Ωστόσο ένας – ένας οι βουλευτές δηλώνουν ικανοποιημένοι…

Η ρύθμιση που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης είναι ουσιαστικά η αρχική ρύθμιση Χατζηδάκη αλλά με άλλη διατύπωση. Μάλιστα τη δουλειά ανέλαβε ο κ. Τσαυτάρης για να ικανοποιηθούν όσοι είχαν στο στόχαστρο τον κ. Χατζηδάκη.

Η παλιά πρόταση λοιπόν είχε τρεις κατηγορίες γάλακτος. Μία με διάρκεια ζωής 2 ημερών (με την ονομασία φρέσκο), μία με διάρκεια έως 11 μέρες και μία υψηλής παστερίωσης.

Η νέα πρόταση έχει δύο κατηγορίες και κανένα φρέσκο.

Η πρώτη είναι το «παστεριωμένο γάλα» και θα έχει δύο υποκατηγορίες.

Δηλαδή τα γάλακτα που κυκλοφορύν σήμερα ως φρέσκα με ζωή πέντε ημερών, αλλά μπορεί να είναι 7 ημερών ή παραπάνω και ως υποκατηγορία το γάλα ημέρας, δηλαδή το γάλα δύο ημερών. Κανένα δεν θα γράφει φρέσκο.

Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας», το σημερινό δηλαδή γάλα υψηλής παστερίωσης.

Η πρόταση λοιπόν είναι η ίδια και είναι ξεκάθαρο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Χαρακόπουλος -που είχε εκφράσει τη ρητή του αντίρρηση στην αρχική ρύθμιση- χαρακτήρισε κατ” αρχήν θετικό το γεγονός πως υπάρχει βούληση για την αναδιαμόρφωση της ρύθμισης για το γάλα. Ωστόσο, έκανε ορισμένες παρατηρήσεις, τις οποίες -όπως είπε- δεν μπορούμε να αγνοούμε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, «το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως πέντε ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα». «Άλλωστε», πρόσθεσε, «το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής πέντε ημέρες». «Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;», διερωτήθηκε.

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν και οι κ.κ. Μωραϊτης και Κασσής...
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: