Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Περισσότερα προβλήματα άφησε η συνδιάσκεψη της «Ελιάς» Αντίστροφη μέτρηση για το ΠΑΣΟΚ μετά τη ρήξη Βενιζέλου-Παπανδρέου


Αντίστροφη μέτρηση για το ΠΑΣΟΚ μετά τη ρήξη Βενιζέλου-Παπανδρέου


Πλέον ανοίγονται δύο δρόμοι: είτε θα αμφισβητηθεί η ηγεσία Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές, είτε θα αποχωρήσουν οι παπανδρεϊκοί και θα δημιουργήσουν νέο κόμμα

Περισσότερα προβλήματα άφησε, παρά έλυσε για το ΠΑΣΟΚ η διήμερη πανελλήνια συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου, με την οποία συγκροτήθηκε και επίσημα το συμμαχικό σχήμα «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη», με το οποίο θα εμφανιστούν στις εκλογές το Κίνημα και κάποιες άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς.

Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να μην εμφανιστεί στη συνδιάσκεψη, αλλά να αμφισβητήσει ευθέως και ανοιχτά το όλο εγχείρημα, σε συνδυασμό με τις αποστάσεις και τις απουσίες κι άλλων βουλευτών και στελεχών, που κατά κύριο λόγο ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του, διαμορφώνει εκρηκτικά δεδομένα στην Χαριλάου Τρικούπη.

Πρόκειται ουσιαστικά για οριστική ρήξη των παπανδρεϊκών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που οδηγεί μαθηματικά πλέον σε ένα από τα δύο ενδεχόμενα: Είτε στην αμφισβήτηση της ηγεσίας του κ. Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει ένα ποσοστό μέτριο έως κακό, είτε στην αποχώρηση των παπανδρεϊκών και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός και στελέχη που συνομιλούν μαζί του θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος οφείλει να αφήσει τα ηνία της παράταξης σε άλλους, ιδίως μετά τη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποτυχία του εγχειρήματος για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς σε ένα ενιαίο πόλο. Πολλοί εκτιμούν ότι η κίνηση ορισμένων παπανδρεϊκών στελεχών να συνεργαστούν με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές (Μπεγλίτης, Καστανίδης, Κοππά κ.α.) είναι ένα προμήνυμα για την επιδίωξη του πρώην πρωθυπουργού να αποκτήσει επιρροές και στο έτερο κόμμα της κεντροαριστεράς και να εμφανιστεί αργότερα εκείνος ως ο εγγυητής για συγκόλληση των διάσπαρτων δυνάμεων του χώρου.

Από την άλλη ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν μένει απαθής. Θεωρεί ότι το εγχείρημα της Ελιάς υπονομεύτηκε από «τα μέσα», με τις επιθετικές δηλώσεις παπανδρεϊκών στελεχών εναντίον των 58 και ότι αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν προχώρησαν οι διαδικασίες. Επίσης εκτιμά ότι ο προσανατολισμός παπανδρεϊκών στελεχών προς τη ΔΗΜΑΡ, λειτούργησαν ενισχυτικά στη στάση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος καίτοι ήταν αποψιλωμένος κάποια στιγμή, αφού τον αρνήθηκαν με στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Ηλίας Μόσιαλος, τελικά κατάφερε να βγει από την απομόνωση και να εμφανίσει ένα συμμαχικό σχήμα έχοντας ακριβώς την ιδιότυπη στήριξη πιστών στελεχών του κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος θέτει ως κύριο δίλλημα αυτή την ώρα, αλλά και για τη συνέχεια την κυβερνητική σταθερότητα, καθώς η διαφοροποίηση του κ. Παπανδρέου και άλλων βουλευτών από τις επιλογές του, θεωρεί ότι εγκυμονεί τέτοιους κινδύνους. Από την πλευρά των παπανδρεϊκών πάντως αποσυνδέονται τα δύο θέματα, των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ και της τύχης της κυβέρνησης.

Από την άλλη ωστόσο η επανεμφάνιση του κ. Παπανδρέου σε ρόλο διαμορφωτή εξελίξεων και το κύμα «νοσταλγίας», που τροφοδοτούν τα πιστά σε αυτόν στελέχη, δεν ενθουσιάζουν διόλου άλλους ιστορικούς παράγοντες του Κινήματος, αλλά και τη νεώτερη γενιά, που κυριάρχησε στο τελευταίο συνέδριο. Η επανάκαμψη των παπανδρεϊκών θεωρείται κόκκινη γραμμή, που μάλλον κάνει απαγορευτική τη διεκδίκηση της ηγεσίας και πάλι από τον κ. Παπανδρέου.

Οι δελφίνοι
Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και το κομμάτι της κεντροαριστεράς που συνεργάζεται μαζί του, φέρουν το θέμα της ηγεσίας ξανά στο προσκήνιο, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Με τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου διαφοροποιούνται κι άλλα στελέχη, που φέρονται να συμφωνούν ότι πρέπει να οδηγήσει άλλος αρχηγός το ΠΑΣΟΚ – ή όπως αλλιώς θα λέγεται η παράταξη - στις εθνικές εκλογές. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ένα από αυτούς και φρόντισε να το καταστήσει σαφές μη πηγαίνοντας στη συνδιάσκεψη.

Τις ίδιες φιλοδοξίες μάλλον έχει και η Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης δεν πήγε στη συνδιάσκεψη της Ελιάς και φέρεται να συζητεί με παπανδρεϊκά στελέχη το ενδεχόμενο να εκφράσει αυτό το χώρο σε μία μάχη διαδοχής μετά τις ευρωεκλογές. Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται εν δυνάμει δελφίνος εάν και όταν ανοίξει θέμα διαδοχής. Οι κυρίαρχες δυνάμεις πάντως που αναδείχθηκαν από το τελευταίο συνέδριο, με επικεφαλής τον γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρούν ότι εάν τεθεί θέμα ηγεσίας, είναι η σειρά της νέας γενιάς να αναλάβει τα ηνία.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: