Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τρώνε "φιλέτο" στον ΟΠΑΠ με τις πλάτες του δημοσίου



Η προστασία του ΟΠΑΠ, που ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά κάποιοι το ξεχνούν και η ρύθμιση της αγοράς παιγνίων με συγκεκριμένη στόχευση
Ένα μονοπωλιακό μοντέλο, που δεν έχει προηγούμενο σε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ, ακολουθείται στην Ελλάδα με τον ΟΠΑΠ, ο οποίος αν και ιδιωτικοποιήθηκε, απολαμβάνει την προστασία του δημοσίου.
Όπως αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", παρά το γεγονός ότι το μονοπώλιο ανήκει από τον περασμένο Μάιο σε μια εταιρεία που δεν έχει πλέον καμία σχέση με το κράτος, το Δημόσιο όχι απλώς να συνεχίζει να επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση στον ΟΠΑΠ, αλλά και να υποκύπτει στις πιέσεις του προχωρώντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που δεν απολάμβανε ούτε ο κρατικός ΟΠΑΠ.
Τι σημαίνει αυτό; Εκτός από την πρόθεσή του να αυξήσει τον αριθμό των επιτρεπόμενων κουλοχέρηδων ανά κατάστημα σε 50 αντί για 25, για να βοηθήσει τον ΟΠΑΠ (χωρίς αυτός να καταβάλλει κάποιο τίμημα) να επιτύχει τις οικονομίες κλίμακας που επιθυμεί, παρότι βάση σύμβασης το όριο είναι αυστηρά ορισμένο στα 25 μηχανήματα ανά κατάστημα, είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να είναι κοντά στο να υποκύψει στις έντονες πιέσεις των Τσέχων και να ακυρώσει το κομμάτι του Ν. 4002/2011 που αφορά τα διαδικτυακά παίγνια και τη μεταβατική περίοδο αυτού που ισχύει σήμερα.
Ως πρόφαση για την παραπάνω ενέργεια φέρεται πως θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα κάνει έτσι ακόμα ένα βήμα για τη ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιγνίων με την απελευθέρωση του live casino και του πόκερ. Η αλήθεια, όμως, είναι πως στην πραγματικότητα θα κάνει δέκα βήματα πίσω αφού, αν προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση, θα δωρίσει στον ΟΠΑΠ το διαδικτυακό "φιλέτο" που λέγεται στοίχημα.
Νομοθετεί ο ιδιώτης
Αυτή η επιδίωξη των νέων μετόχων του ΟΠΑΠ, δεν είναι κρυφή. Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Καμίλ Ζίγκλερ είχε δηλώσει δημόσια σε ενημέρωση επενδυτών ότι "η τρίτη προτεραιότητά μας είναι το διαδικτυακό προϊόν.
Αυτό σημαίνει πως είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την αρμόδια Αρχή (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) για να φτιάξουμε τη νομοθεσία που αφορά το Διαδίκτυο και ετοιμαζόμαστε ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πλατφόρμα για τα παιχνίδια για τα οποία έχουμε ήδη άδεια -ειδικά το αθλητικό στοίχημα- όσο το συντομότερο δυνατόν".
Θυμάται κανείς ότι μιλάμε για ιδιωτικό μονοπώλιο;
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο επίγειο δίκτυο, υπάρχει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Με τη διαφορά ότι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ υπάρχει πλέον ένα μονοπώλιο που είναι 100% ιδιωτικόμετά και την πώληση του 33% που κατείχε το Δημόσιο σε ιδιώτες κατά την αποκρατικοποίηση του περασμένου Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα μονοπώλιο η ύπαρξη του οποίου βασίζεται στην προστασία των πολιτών, το οποίο όμως ανήκει εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες οι οποίοι αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους.
Ο καινούργιος βασικός του μέτοχος μάλιστα πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση για να αποκτήσει το 33% που άνηκε στο κράτος (652 εκατ. ευρώ) και, όπως είναι λογικό, στοχεύει πλέον στη μεγιστοποίηση των εσόδων του μέσα από την τόνωση των υπαρχόντων προϊόντων του ΟΠΑΠ (Στοίχημα, ΚΙΝΟ κ.τ.λ.), καθώς και από το λανσάρισμα μιας σειράς καινούργιων προϊόντων (VLTs, λαχεία, διαδικτυακά παιχνίδια, Ξυστό).
Σε ό,τι αφορά το Ιντερνετ, ήδη από το καλοκαίρι του 2011, με την ψήφιση του Ν. 4002/2011, η Ελλάδα είχε κάνει το πρώτο βήμα για να ρυθμίσει τη διαδικτυακή αγορά και να αποκομίσει έσοδα από αυτή ανοίγοντας την (ακολουθώντας δηλαδή την κυρίαρχη διεθνή τάση). Ωστόσο δεν προχώρησε γρήγορα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό καθεστώς εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Έτσι σήμερα δικαίωμα νόμιμης λειτουργίας έχουν μόνο 24 εταιρείες που υπήχθησαν σε αυτό το μεταβατικό καθεστώς τον Δεκέμβριο του 2011.
Οι εταιρείες αυτές καταβάλλουν, όπως και ο ΟΠΑΠ, φόρο 30% στα μεικτά τους έσοδα και θα μπορούσαν με μια πληρέστερη ρύθμιση της αγοράς να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ακόμα περισσότερο από ό,τι ήδη κάνουν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, παρότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν είναι πλήρες, μόνο μία από τις 24 (η Β2Β Gaming Ltd) αναμένεται να καταβάλει το 2014 φόρους ύψους πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: