Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Αποφύγετε τα λάθη Πέντε συμβουλές για να βελτιώσετε το βιογραφικό σας


Πέντε συμβουλές για να βελτιώσετε το βιογραφικό σας
Ένα καλογραμμένο βιογραφικό είναι μεγάλο προσόν  

Μόλις κάποιος ετοιμάσει το βιογραφικό του σημείωμα, συνήθως το αποθηκεύει, το τυπώνει και το στέλνει στους νέους πιθανούς εργοδότες του. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα έχουν λάθη, τα οποία μερικές φορές κάνουν τους υπεύθυνους προσωπικού να τα ...αφήνουν στην άκρη.
Το in.gr σάς δίνει μια σειρά συμβουλές για να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό σημείωμα άρτιο οπτικά, ό,τι πρέπει για να βρείτε δουλειά.
Όσο σημαντικό είναι το να επιλέξει κανείς τη μορφή του βιογραφικού του, το template που θα χρησιμοποιήσει, αλλά και τα στοιχεία που θα συμπεριλάβει, άλλο τόσο σημαντικό είναι να φροντίσει να μην υπάρχουν λάθη και ατέλειες. Μεταξύ άλλων, σημαντικό είναι να γνωρίζετε πώς πρέπει να ετοιμάζετε ένα επιτυχημένο βιογραφικό σημείωμα αλλά και πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε την τεχνολογία για να προωθήσετε το βιογραφικό σας.
Περάν αυτών, υπάρχουν πέντε επιπλέον βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διορθώσετε λάθη και να τελειοποιήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα.
Η επιμέλεια ενός κειμένου δεν περιορίζεται μόνο στη διόρθωση γραμματικών και συντακτικών λαθών, αλλά και στη δημιουργία σελίδων εύκολων στην ανάγνωση, όπου τα σημαντικά στοιχεία ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά.
Βήμα 1ο: Δείτε αν το βιογραφικό σας περνάει εύκολα το βασικό μήνυμα που θέλετε να τονίσετε
Θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την επιλογή προσωπικού βλέπουν καθημερινά δεκάδες βιογραφικά σημειώματα. Προφανώς δεν τα διαβάζουν όλα διεξοδικά, αλλά αντίθετα επιλέγουν τα πιο ενδιαφέροντα μέσα από μια γρήγορη ματιά.
Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα τραβήξει την προσοχή τους και δείτε αν στο δικό σας σημείωμα τα στοιχεία αυτά ξεχωρίζουν εύκολα. Δείτε αν λείπουν χαρακτηριστικά που ζητούνται για συγκεκριμένες θέσεις και πως μπορείτε να τα «καλύψετε», φροντίστε ώστε η πρώτη σελίδα να ξεχωρίζει οπτικά και αφήστε έξω στοιχεία που είναι περιττά.
Βήμα 2ο: Επεξεργαστείτε ξανά και ξανά τον τρόπο που παρουσιάζετε τα προσόντα σας
Βασικό στοιχείο σε ένα βιογραφικό, όπως και σε κάθε κείμενο, δεν είναι μόνο να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Η αποτελεσματική περιγραφή, η σωστή έκφραση που θα τραβήξει την προσοχή, η αναφορά σε πραγματικά δεδομένα της εμπειρίας σας είναι στοιχεία που θα πρέπει να προσθέσετε ή να διορθώσετε σε μια δεύτερη ανάγνωση.
Στο σημείο αυτό, ένας συνάδελφος με εμπειρία στο χώρο μπορεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές, διαβάζοντας προσεκτικά το βιογραφικό σας.
Βήμα 3ο: Διορθώστε όλα τα λάθη
Ακόμα και το πιο μικρό ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος μπορεί να ξενίσει σε κάποιον. Μια μικρή αβλεψία στη σελιδοποίηση, η λάθος χρήση μια γραμματοσειράς ή μια λάθος αναφορά σε σχέση με την προϋπηρεσία ή τις σπουδές σας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.
Βήμα 4ο: Βάλτε κάποιον με καλή γνώση της γλώσσας και εμπειρία στη διόρθωση κειμένων να δει το βιογραφικό σας
Όσο έμπειροι και αν είστε στη γραφή κειμένων, λάθη πάντα ξεφεύγουν. Ζητήστε από κάποιο φίλο ή από κάποιον επαγγελματία να ελέγξει προσεκτικά το κείμενό σας για λάθη.
Ειδικά αν το βιογραφικό σας είναι στα αγγλικά (ή σε άλλη ξένη γλώσσα), θα χρειαστεί να το διορθώσει κάποιος που η εν λόγω γλώσσα είναι μητρική του.
Βήμα 5ο: Τυπώστε το βιογραφικό στην τελική του μορφή
Μόνο όταν δει κάποιος το βιογραφικό του τυπωμένο, μπορεί να κάνει τελικές διορθώσεις, αλλά κυρίως να ελέγξει αν η μορφή και η σελιδοποίησή του είναι αυτή που πρέπει.
Το μέγεθος των γραμμάτων, μικρά και μεγάλα λάθη, το αν η σελίδες είναι «παραφορτωμένες» είναι στοιχεία που με μια εκτύπωση ξεχωρίζουν πολύ πιο εύκολα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: