Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Αλλά χωρίς συμφωνία Βήματα προόδου στη συνάντηση Γ.Βρούτση - τρόικας για τα εργασιακά


Βήματα προόδου στη συνάντηση Γ.Βρούτση - τρόικας για τα εργασιακά
Ο Γιάννης Βρούτσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Χωρίς συμφωνία, αλλά με βήματα προσέγγισης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ.Βρούτση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εξερχόμενο της συνάντησης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις τόσο για το θέμα των ομαδικών απολύσεων όσο και για το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών είναι σε καλό δρόμο.
Όπως ανέφερε, το κείμενο που συγγράφεται από κυβέρνηση και τρόικα υιοθετεί για τα θέματα αυτά τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ διατηρούν επιφυλάξεις και ενστάσεις για το εάν θα πρέπει να νομοθετηθεί η άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις.
Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε στην τρόικα ότι αποτελεί στοιχείο ωριμότητας η συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων για την δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Ακόμη επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε υποχώρηση με την μεταβίβαση του δικαιώματος υπογραφής για τις απολύσεις στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας αντί του υπουργού. 
«Για εμάς αυτό είναι επαρκές. Η τρόικα εμμένει στην κατάργηση του υπουργικού βέτο» ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος.
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδιώκουν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να γίνει αποκλειστικά μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και να μην υπάρξει μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων.
«Για την μείωση των εισφορών εμείς εμμένουμε στην μείωση κατά 2,9% από τον εργοδότη και το 1% από τον εργαζόμενο και να γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο. Η τρόικα εμμένει το 3,9% να αφορά στο σύνολό του τους εργοδότες» είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: