Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Απολογούνται την Παρασκευή Αντιμέτωποι με κακούργημα οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ στο Ελληνικό


Αντιμέτωποι με κακούργημα οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ στο Ελληνικό
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Ιωάννινα
Την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες για την τραγωδία στο λούνα παρκ του Ελληνικού αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

Οι δικαστικές αρχές μετέτρεψαν τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους τέσσερις κατηγορουμένους από πλημμελήματα σε κακουργήματα, καθώς φαίνεται να προέκυψαν νέα στοιχεία στην υπόθεση.

Έτσι, η κατηγορία που αρχικά είχε απαγγελθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Λόγω της εξέλιξης αυτής, οι τέσσερις κατηγορούμενοι, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο ιταλός ενοικιαστής των παιχνιδιών και οι δύο υπάλληλοι, υπήκοοι Μπαγκλαντές, που επρόκειτο εντός της ημέρας να απολογηθούν για πλημμελήματα, ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή της υπόθεσης νέα προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Γιατί άλλαξε η κατηγορία

Η εικόνα του λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπως την μετέφερε με την κατάθεσή του αστυνομικός που είδε τον χώρο του δυστυχήματος, ήταν αυτή που οδήγησε την ανακρίτρια της υπόθεσης Ιωσηφίνα Βιοπούλου στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και τη μετατροπή της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ο αστυνομικός αναφέρεται σε έναν χώρο, όχι μόνο χωρίς οργάνωση, κάνοντας λόγο για «προχειροδουλειά», αλλά και που δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.

Κατά την κρίση της ανακρίτριας, η όλη περιγραφή του αστυνομικού για τον επίμαχο χώρο και την αντιμετώπιση των υπευθύνων, βρίσκει εφαρμογή στην κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο που προϋποθέτει γνώση του κατηγορουμένου για το ενδεχόμενο πρόκλησης θανάτου, από πράξεις ή παραλείψεις του και αγνόηση αυτού.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό: «Η πισίνα ήταν πολύ κοντά στο δρόμο και άνετα τα παιδιά όπως έπαιζαν μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο μπορούσαν να βρεθούν έξω από την πισίνα, μέσα στον δρόμο και χωρίς να φυσήξει αέρας. Γενικά στην περιοχή δεν φύσαγε αέρας. Σχοινιά δεν είδαμε όσον αφορά την πισίνα. Γενικά μου έδινε μια εικόνα προχειροδουλειάς, λόγω απορριμμάτων και μπαζών. Δεν υπήρχε περίφραξη. Όλο το σκηνικό ήταν να το στήσουμε προσωρινά στα γρήγορα και χωρίς οργάνωση. Δεν μου έδινε την εντύπωση ασφαλούς χώρου ψυχαγωγίας».

Στις 4 η κηδεία του 13χρονου

Το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Ελληνικό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του.

Στις 4 το απόγευμα της Τρίτης θα γίνει η κηδεία του άτυχου αγοριού από το νεκροταφείο της Αργυρούπολης.

To 9χρονο κορίτσι αναμένεται εντός της ημέρας να βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που νοσηλεύεται από την Κυριακή.

Το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια και αυτή την ώρα πραγματοποιείται αυτοψία στον χώρο από αρμόδιους ελεγκτές.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο αντιδήμαρχος Χ.Βλάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι ο δήμος θα τοποθετηθεί για το τραγικό περιστατικό μετά την κηδεία του 13χρονου αγοριού.

Ο δήμος την Δευτέρα σε ανακοίνωσή του τόνισε  ότι το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, είχε εγκρίνει την παραχώρηση-εκμίσθωση του επίμαχου χώρου, όπως αιτήθηκε η εταιρεία HAPPY FUN ΕΠΕ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και ως εκ τούτου τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον Δήμο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: