Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Στις 10 πιο δυστυχισμένες χώρες η Ελλάδα...


A woman walks in front of the Academy of Athens April 9, 2014. Greece, at risk of crashing out of the euro zone just two years ago, will issue its first sovereign bond in almost four years on Thursday, seeking to send a strong political and economic signal it is on the way out of its debt crisis. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TRAVEL) - RTR3KKWL
Η Ελλάδα το 2013 κατατάχθηκε στη δεκάδα με τις πιο «μίζερες» χώρες –κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας– σύμφωνα με σχετική λίστα που κατάρτισε το ....
Ινστιτούτο Cato για 90 κράτη σε όλο τον κόσμο.
Για την κατάρτιση της λίστας των πιο «μίζερων» χωρών το Ινστιτούτο υπολόγισε από τη κάθε χώρα τον πληθωρισμό, τα επιτόκια δανεισμού και την ανεργία μείον τη μεταβολή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Τα τελικά αποτελέσματα βγήκαν έπειτα από ανάλυση που έκανε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, Στιβ Χάνκε. Στην κορυφή της λίστας με τις πιο «μίζερες» χώρες βρέθηκε η Βενεζουέλα, με τον δείκτη δυστυχίας για τους κατοίκους της να φθάνει στο 79,4. Τη λίστα στις πρώτες δέκα θέσεις συμπληρώνουν το Ιράν με βαθμολογία 61,6, η Σερβία με 44,8, η Αργεντινή με 43,1, η Τζαμάικα με 42,3, η Αίγυπτος με 38,1, η Ισπανία με 37,6, η Νότια Αφρική με 37,4, η Βραζιλία με 37,3 και η Ελλάδα με 36,4.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό ανεργίας είναι ο κυριότερες λόγος που συμβάλλει στην κατάταξη της χώρας μας σε υψηλές θέσεις στη σχετική λίστα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επηρεάζει την κατάταξη 48 από τις 90 χώρες της λίστας. Για 38 από τις 90 χώρες ως σημαντικότερος λόγος που συμβάλλει στην κατάταξή τους είναι τα επιτόκια δανεισμού.
Οι δύο πρώτες στη λίστα χώρες και η τέταρτη έχουν ως σημαντικότερο πρόβλημα τον πληθωρισμό. Στον αντίποδα, ως η χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη δυστυχίας εμφανίζεται η Ιαπωνία, παίρνοντας βαθμολογία 5,4 στη σχετική λίστα. Ακολουθούν, το Ουζμπεκιστάν με βαθμολογία 5,7, η Ταϊβάν με 6,1, η Σιγκαπούρη με 6,4, η Κορέα με 6,8, η Ταϊλάνδη με 6,8, το Κατάρ με 7,4, η Μαλαισία με 7,9, η Κίνα με 7,9 και ο Παναμάς με 8,2. Για τις επτά από τις δέκα χώρες ως σημαντικότερος λόγος που συμβάλλει στην κατάταξή τους είναι τα επιτόκια δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: