Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ Από το νέο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου


Από το νέο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας της κυβέρνησης, αναφέρει σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» (σ.σ. αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ανάπτυξης) και ενημερώνει ότι «θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και θα είναι ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ, με τον προϋπολογισμό να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον αρχικό (340 εκατομμύρια ευρώ)».

Όπως διευκρινίζεται, «η περικοπή του προϋπολογισμού, που θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής ορισμένων αναπτύξεων (πχ μείωση του αριθμού των πάρκινγκ), χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος της ουσιαστικής ανάπλασης, πραγματοποιήθηκε με στόχο το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της ένταξής του στη Νέα Προγραμματική Περίοδο ΣΕΣ 2014- 2020».

Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.

Επιπλέον προκειμένου να επιταχυνθεί η συγχρηματοδότηση του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί, ως μέσο τεχνικής βοήθειας, το πρόγραμμα «Jaspers», το οποίο έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα συμβάλει στην άμεση υποβολή προς χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2014-2020 του έργου ανάπλασης Φαληρικού Όρμου.

Όπως, εξάλλου, γίνεται γνωστό από την «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», η διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης θα κινηθεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία επιλογής αναδόχου και ότι βάσει προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί στην έκταση μέχρι τα τέλη του 2014 και η χρηματοδότηση θα έχει εξασφαλισθεί νωρίτερα.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη- Αικατερινάρη και Μαρίας Γιαννακάκη με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν αν ευσταθούν σενάρια που θέλουν την αφαίρεση έργων από το τελικό project, αν στον σχεδιασμό που γίνεται έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις και αντιρρήσεις για ορισμένα έργα από τους δήμους Μοσχάτου και Καλλιθέας, αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και πότε προβλέπεται η δημοπράτησή του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: