Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ποιος ειναι ο αμερικανός επενδυτής που αγοράζει μετοχές της ΕΥΔΑΠ

Ποιος ειναι ο αμερικανός επενδυτής που αγοράζει μετοχές της ΕΥΔΑΠ
Η εταιρεία του Paulson&Co αγόρασε το 10% μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ συνολικά άλλαξαν χέρια 10.648.800 μετοχές.
Επίσης ο Τζον Πόλσον διατηρεί συμμετοχή και στην Alpha Bank, όπως επίσης και στην Τράπεζα Πειραιώς. Tα fund του Πόλσον είναι από τα πρώτα που ξεκίνησαν να τοποθετούνται στην Ελλάδα, όταν οι προοπτικές άρχισαν να αχνοφαίνονται στην ελληνική οικονομία.
Η είσοδος του κορυφαίου hedge fund στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ, καταδεικνύει τις σημαντικές προοπτικές που διαθέτει η εταιρεία ύδρευσης Αθήνας, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Επίσης η εισηγμένη προσφορά παρουσίασε το 2013 αυξημένα κέρδη μετά από όρους με τα ενοποιημένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,73 ευρώ έναντι 0,48 ευρώ το 2012. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η εταιρεία θα προτείνει μέρισμα χρήσης 0,36 ευρώ ανά μετοχή.
Η ΕΥΔΑΠ ανήκει στις ΔΕΚΟ που τελούν υπό κρατικοποίηση και η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν «η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εξαρτάται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ». Με βάση τη μετοχική σύνθεση της ΕΥΔΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 61,33%, η Τράπεζα Πειραιώς το 10%, το 21,61% ελέγχουν Νομικά Πρόσωπα και το 7,08% Φυσικά Πρόσωπα.
Ποιος είναι ο Πόλσον
Ο 58χρονος επενδυτής ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 στην Boston Consulting Group ως σύμβουλος επιχειρήσεων.
ο 2007 έγινε πλούσιος και διάσημος χάρη σε ένα πετυχημένο στοίχημα: Πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις των δικαίωσαν και η απόδοση ενός από τα ταμεία που διαχειρίζεται έφθασε στο 590%!
«Ο κ. Πόλσον κέρδισε για τον εαυτό του 3,7 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι «Νew Υork Τimes». Το περιοδικό «Νewsweek» ανεβάζει το ποσόν που κέρδισε ο Πόλσον το 2008 στα 15 δισ. δολάρια, το συγκρίνει με το... μόλις 1 δισ. δολάρια που κέρδισε ο Σόρος το 1992 και επισημαίνει ότι ο πρώτος χτυπάει πάντα «μεμονωμένες περιπτώσεις». Το 2008 ο Πόλσον προσέλαβε ως σύμβουλο στην εταιρεία του τον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν .
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: