Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Θέμα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα

Θέμα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα
Σκληρό πολιτικό πόκερ ανοίγει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – ένα αποτέλεσμα, που φέρνει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,87%.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά ήδη εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση βάζει άμεσα στο τραπέζι θέμα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και το ζήτημα πρόκειται να τεθεί στην συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κατάργηση του μπόνους θα τεθεί στο πλαίσιο της "αναλογικότερης εκπροσώπησης" των κομμάτων. Οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου, βεβαίως, δεν μπορεί παρά να ισχύσει στις μεθεπόμενες και όχι στις επόμενες εκλογές, εκτός εάν η σχετική πρόταση συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 200 βουλευτών.
Υπό το δεδομένο αυτό, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν απόψε με νόημα ότι μια τέτοια πλειοψηφία δεν πρέπει να θεωρείται ανέφικτη, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ "έχει ταχθεί κατηγορηματικά και παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής". Ως εκ τούτου, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως μια άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα συναστά υπαναχώρηση από μια θεμελιώδη αρχή του. Υπέρ της απλής αναλογικής έχει ταχθεί και η ΔΗΜΑΡ, όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως το μπόνους των 50 εδρών είχε υιοθετηθεί "για τις εποχές που τα κόμματα συγκέντρωναν ποσοστά άνω του 30%". "Αυτές οι εποχές", πρόσθεταν, "έχουν παρέλθει οριστικά, είμαστε πια σε περίοδο πολυκομματικών σχηματισμών και η απλή αναλογική θα συμβάλει στην εμπέδωση κουλτούρας ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών και συναίνεσης".
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση στις εν λόγω πληροφορίες και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν ότι θα περιμένουν να υπάρξει επισήμως η όποια πρόταση για να πάρουν θέση.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τόνιζαν ότι η οποιαδήποτε ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου αυτήν τη στιγμή είναι "καθαρός πολιτικός καιροσκοπισμός" και δείχνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές. Κάποιοι, μάλιστα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να έχουν ως "σχέδιο Β" της συγκεκριμένης πρότασης την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ακόμη και με απλή πλειοψηφία και την πρόκληση διπλών εθνικών εκλογών στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Πηγή: thetoc.gr
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: