Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Με πρόνοιες για εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες Στις 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»


Στις 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»
Στο ννμομοσχέδιο θα ενσωματωθούν πρόνοιες για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου -αντί της προσεχούς Πέμπτης- θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ», αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Λονδίνο.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση στη σύσκεψη είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που έτσι κι αλλιώς θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο.
 
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες.
«Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από Υπουργικό Συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.  «Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν οι ακόλουθες αλλαγές:

- Διασφαλίζονται πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων μετακινηθούν στη μικρή ΔΕΗ και εξακολουθούν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

-Οι υδάτινοι πόροι της ΔΕΗ που χρησιμοποιούνταν για άρδευση θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται από τους αγρότες.

-Η μικρή ΔΕΗ δεν θα πάρει ένα πελατολόγιο - φιλέτο από τη ΔΕΗ αλλά οι πελάτες θα είναι ισομερώς και δίκαια ι κατανεμημένοι στις δύο επιχειρήσεις.

-Σε όσες περιοχές υπήρχε σχεδιασμός για νέο εργοστάσιο από τη ΔΕΗ όπως πχ η Φλώρινα, θα τεθεί πρόβλεψη για "επενδυτικό πριμ", δηλαδή θα έχει προβάδισμα στον διαγωνισμό όποιος ενδιαφερόμενος δεσμευτεί για νέες επενδύσεις. Με άλλα λόγια θα υπάρξει ένα εύλογο τίμημα και δεν θα ληφθεί υπόψη μόνο η χρηματιστηριακή αξία.

-Τα ισχύοντα δικαιώματα των πελατών του δικτύυ της ΔΕΗ θα μεταφερθούν ως υποχρεώσεις στον ιδιώτη.

-Η σύμβαση για την παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα συζητηθεί στη Βουλή ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια.

'έλος, όλα το ποσό που θα προκύψει από την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση δεν θα ενισχύσει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά το επενδυτικό έργο της ΔΕΗ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: