Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩΛΗΘΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ


ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, μιλώντας στο περιοδικό Fortune o πρόεδρος του ΟλυμπιακούΒαγγέλης Μαρινάκης. Μιλώντας για πρώτη φορά σε...
μεγάλο Ευρωπαϊκό ΜΜΕ μετά τη σαρωτική του νίκη (έλαβε 14.000 σταυρούς και αναδείχθηκε πρώτος και με διαφορά μεταξύ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων) με το συνδυασμό Πειραιάς-Νικητής στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. 

«Θεωρώ ότι η πώληση του λιµανιού είναι απαράδεκτη. Το έχω πει επανειλημμένως και είναι δέσµευση του συνδυασμού µας ότι το λιμάνι δεν πωλείται. Αν κοιτάξετε στις χώρες της Ευρώπης, το 97% των µεγάλων λιµανιών ανήκουν στον δήμο και τα επιμελητήρια. Το λιµάνι δεν µπορεί να πουληθεί σε έναν ιδιώτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης. Τι προκρίνει ο ίδιος ως ένας άνθρωπος που βρίσκεται χρόνια στο χώρο της ναυτιλίας και έχει γνώση του καθεστώτος λειτουργίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Το μοντέλο των παραχωρήσεων λιµενικών δραστηριοτήτων του λιµανιού «σε πολλούς διαχειριστές και πολλούς χρήστες», αντί της πώλησης της πλειοψηφίας των µετοχών σε έναν ιδιοκτήτη.

«Μας αρέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά όχι σε βάρος του κόσμου»

«Πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, να µπορούν οι κλάδοι που σχετίζονται µε τη λειτουργία του λιµανιού να τύχουν µιας σωστής µεταχείρισης και όχι να πέσουν θύµατα ενός µονοπωλιακού καθεστώτος. Μας αρέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά όχι εις βάρος του κόσµου. Εχω µάθει από πολύ µικρός να ανταγωνίζοµαι µε ίσους όρους άλλους πλοιοκτήτες, οι οποίοι µιλάνε όµως µε πολλούς ναυλωτές, και όχι µόνο µε έναν. Το πρώτο βήµα έγινε µε την Cosco, που πήρε ένα κοµµάτι του λιµανιού. Το επόµενο µπορεί να γίνει µε άλλες εταιρείες που θα αξιοποιήσουν τα υπόλοιπα τµήµατά του. Ο έλεγχος όµως να παραµείνει στο Δηµόσιο. Σε κάθε περίπτωση λέµε “όχι” στο µονοπώλιο», προσθέτει, τονίζοντας ότι «θα εξετάσουµε τις επενδυτικές προτάσεις και θα πρέπει τα ανταποδοτικά οφέλη να µεταφράζονται σε έργα για τον δήµο του Πειραιά. Δεν µπορεί κάποιοι να εκµεταλλεύονται το µεγαλύτερο λιµάνι της χώρας και ο Πειραιώτης να µην καρπώνεται αντίστοιχα όφελος. Εµείς θα το αλλάξουµε αυτό. Δεν έχει νόηµα ένα λιµάνι να αναπτύσσεται και να δουλεύει νύχτα – µέρα ακατάπαυστα, αλλά η πόλη να µαραζώνει. Για µένα αυτό είναι καταστροφή».

Αναφερόμενος στον τουρισμό και στους ανθρώπους που θα φθάσουν στον Πειραιά με τα κρουαζιερόπλοια ο κ. Μαρινάκης περιγράφει το όραμά του για τον τομέα αυτό: «Θα πρέπει οι τουρίστες, πριν καν φτάσουν στο λιµάνι, να ενηµερώνονται µε ντοκιµαντέρ, βιβλία και τουριστικά φυλλάδια µέσα στο πλοίο για την πόλη και, όταν φτάνουν στον Πειραιά, να τυγχάνουν θερµής υποδοχής και να αντικρίζουν µια, αν µη τι άλλο, θετική πρώτη εικόνα της πόλης, ένα ευχάριστο και ευρωπαϊκού τύπου αστικό περιβάλλον. Αν οι άνθρωποι αυτοί περπατήσουν έστω και µια ώρα στον Πειραιά, θα αλλάξουν την τοπική οικονοµία. Μάλιστα ετοιµάζουµε ένα βιβλίο, ένα ντοκιµαντέρ και ένα φιλµ που θα αναδείξουν τη σηµασία της πόλης µας σε όλον τον κόσµο».

Οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής Αρχής του Πειραιά

Παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και  χώροι πρασίνου στις γειτονίες, είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικές Αρχής με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη που θα αναλάβει από Σεπτέμβριο. «Εχουµε δεσµευτεί για φεστιβάλ τέχνης σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πλατεία, ώστε το 2021 ο Πειραιάς να κερδίσει το στοίχημα και να καταστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (...). Παράλληλα, δεσµευτήκαµε για τη δηµιουργία θέσεων εργασίας µέσω της αξιοποίησης του λιµανιού µας – και όχι µόνο», τονίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο Πειραιάς σε πέντε χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικός

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο Fortune ο πρόεδρος του Ολυμπιακού απορρίπτει κάθε συζήτηση για δικό του πολιτικό φορέα επισημαίνοντας πως κύριο µέληµά του είναι ο Πειραιάς και φυσικά ο Ολυµπιακός, που είναι συνδεδεµένος άρρηκτα µε την πόλη και βάζει στοίχημα ότι σε πέντε χρόνια από τώρα ο Πειραιάς θα είναι πολύ διαφορετικός. «Θέλω να βλέπω ζωή στην πόλη, λιγότερα λουκέτα στα µαγαζιά και δουλειά για τους νέους. Θέλουµε παιδιά που να είναι υπερήφανα για τον Πειραιά, που θα δουλεύουν για την πόλη τους και θα προσπαθούν για το καλύτερο στον τόπο που γεννήθηκαν. Είναι θέµα παιδείας, προόδου στον αθλητισµό, πολιτισµού και εργασίας», καταλήγει ο κ. Μαρινάκης.

Πηγή: Μαρινάκης στο Fortune: Να μην πωληθεί το λιμάνι του Πειραιά | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/160459#ixzz35UuNYwRk
http://fimotro.blogspot.gr/2014/06/blog-post_6103.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: