Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

«Αντισυνταγματική η μείωση των επικουρικών»...


«Αντισυνταγματική η μείωση των επικουρικών» 
«Αντισυνταγματική» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος τη μείωση των επικουρικών και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που προγραμματίζει η κυβέρνηση από την 1η Ιουλίου.

Σε ...ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για «ισοδύναμες» περικοπές ελλείψει άλλων μέτρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «τα Ανώτατα Δικαστήρια της πατρίδας μας αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν συνολικώς με το κύρος τους το β΄ Μνημόνιο (ν.4046/2012) και τα σκληρά μέτρα των εφαρμοστικών του νόμων. Συγκεκριμένα οι αποφάσεις τους κρίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές όλες σχεδόν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και έπεται συνέχεια γιατί οι αποφάσεις των Ολομελειών δημιουργούν Νομολογία.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα θεσμικό και νομικό περιθώριο να μην συμμορφωθεί προς αυτές, όπως δεν έχει καμιά νομική δυνατότητα να αναζητήσει «ισοδύναμα». Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υλοποιήσει επικείμενες περικοπές με ήδη ψηφισθέντες νόμους ή να ψηφίσει νέους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να επανέλθει στη συνταγματική νομιμότητα και την βουλευτική κανονικότητα», καθώς επίσης:
  1. Να ανακοινώσει εγγράφως στους δανειστές τη δικαστική ακύρωση του β’ Μνημονίου ως προς τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κλπ και να τους υπενθυμίσει ότι στην Ελλάδα ισχύει ακόμη το σύστημα της διάκρισης των εξουσιών και των λειτουργιών.
  2. Να καταγγείλει άμεσα το β’ Μνημόνιο με εμπεριστατωμένο έγγραφο που θα κοινοποιήσει προς την Τριαρχία των δανειστών.
  3. Να απαιτήσει κατεπείγουσα ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις που απορρέουν από τη μνημονιακή νομοθεσία και να απαιτήσει την αυτόματη επιστροφή των «κουρεμένων» αποθεματικών τους (PSI).
  4. Να συμμορφωθεί άμεσα προς όλες τις δικαστικές αποφάσεις και να παραιτηθεί από την προσπάθεια να ανατρέψει αποφάσεις Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, που -εφαρμόζοντας την πάγια Νομολογία- δικαιώνουν εργαζομένους.
  5. Να μην προβεί στην προγραμματισμένη από αύριο οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%, όπως έχει ανακοινώσει.
  6. Να μην προχωρήσει στην κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων ως συνέπεια της κατάργησης των εισφορών, αλλά να τροφοδοτήσει τους σχετικούς Κοινωνικούς Λογαριασμούς.
  7. Να μην παύσει να καταβάλει τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ από 1-7-2014 που λαμβάνουν οι πιο φτωχές και χαμηλόμισθες οικογένειες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
  8. Να παγώσει τη «ρήτρα μηδενικής εγγύησης» των επικουρικών από 1-7-2014 και «μερικής» εγγύησης της κύριας σύνταξης από 1-1-2015, μέχρις ότου ανατραπεί νομοθετικά το πολυδαίδαλο μνημονιακό καθεστώς του συνταξιοδοτικού συστήματος.
  9. Να μην καταργήσει τους κοινωνικούς πόρους που προορίζονται αποκλειστικά για την ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

«Γιατί οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά συνιστά παραβίαση των Νόμων και του Συντάγματος, κλονίζει την εύθραυστη ισορροπία ανεξαρτησίας και αλληλοελέγχου μεταξύ των συντεταγμένων λειτουργιών του κράτους και εν τέλει οδηγεί σε διευρυνόμενη θεσμική εκτροπή», καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: