Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Κουρδικό κράτος στο Ιράκ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει η Τουρκία


Κουρδικό κράτος στο Ιράκ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει η Τουρκία
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Άγκυρα, Τουρκία
H Τουρκία θα αναγνωρίσει κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ, εάν η χώρα διασπαστεί δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, Χουσεΐν Τσελίκ.

«Αν το Ιράκ διασπαστεί και είναι αναπόφευκτο, (η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν KRG) είναι αδέλφια μας... Δυστυχώς η κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι καλή και φαίνεται ότι θα διασπαστεί» δήλωσε ο Τσελίκ στην εφημερίδα Financial Times.

Φέρεται, επίσης, να είπε ότι αν και ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος ήταν λόγος πολέμου για τη Τουρκία, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του KRG Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι έχει έρθει πια η ώρα για τους Κούρδους του Ιράκ να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο δεκαετιών για ανεξάρτητο κράτος. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Μπαρζανί είπε ότι έχει έρθει η ώρα για τον κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του.

Αν και οι πέντε εκατομμύρια Κούρδοι έχουν διασφαλίσει το δικαίωμά τους να κυβερνούν τους εαυτούς τους σε μία αυτόνομη περιοχή από το 2005, οι διενέξεις για την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών και οι συνοριακές διαφορές παραμένουν.

Οι ιρακινοί Κούρδοι, που ονειρεύονται τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, εκμεταλλεύονται το χάος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα προκειμένου να επεκτείνουν τα εδάφη τους και να πάρουν στον έλεγχό τους τα αποθέματα πετρελαίου. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Τουρκίας και του KRG έχουν βελτιωθεί, με πολλές ενεργειακές συμφωνίες και διπλωματικές συναντήσεις, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Βαγδάτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: