Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Διευρύνει τον κατάλογο των αξιώσεων Βουλή: Η Διακομματική θα διεκδικήσει αποζημιώσεις και για τα αρχαία που έκλεψαν οι ναζί

Βουλή: Η Διακομματική θα διεκδικήσει αποζημιώσεις και για τα αρχαία που έκλεψαν οι ναζίΡωτά το υπουργείο Πολιτισμού εάν υπάρχει ακριβής καταγραφή των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα

Διευρύνει τον κατάλογο των αξιώσεων η Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, εντάσσοντας και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να καλέσουν στελέχη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ακριβής καταγραφή των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Πέραν αυτού, τα μέλη έκαναν δεκτή την πρόταση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και ενέταξαν στον προγραμματισμό τους ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενεργές αξιώσεις της χώρας έναντι της Γερμανίας. 

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η διοργάνωση διεθνών συμποσίων με προσκεκλημένους διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς, ώστε να «ανοίξει» ο σχετικός διάλογος και να ενεργοποιηθούν σημαντικοί σύμμαχοι.

Επιπροσθέτως, στη συνεδρίαση παρέστη και ο καθηγητής του δημοσίου και διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Περάκης, ο οποίος ήταν πληρεξούσιος της χώρας στην παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης για τις αποζημιώσεις στο Δίστομο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής εξήγησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει τις εξής εναλλακτικές νομικές οδούς για τις διεκδικήσεις: προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έκδοση ρηματικής διακοίνωσης, που δύναται να προκαλέσει την ικανοποίηση των αιτημάτων μας μέσω διαπραγματεύσεων, προσφυγή σε Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου αντικατέστησε τον κ. Μανώλη Γλέζο, ενώ τη θέση του κ. Νότη Μαριά πήρε η κυρία Ραχήλ Μακρή.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: