Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου Τους «180» για τον Πρόεδρο αναζητά η κυβέρνηση μετά τη δήλωση Σαμαρά


Τους «180» για τον Πρόεδρο αναζητά η κυβέρνηση μετά τη δήλωση Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Σε αγώνα δρόμου φαίνεται ότι βρίσκονται τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Καταλυτική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δήλωση Σαμαρά ότι «δεν πάμε σε εκλογές», καθώς «φαίνεται πως πιάνουμε το όριο των 180 βουλευτών».

Η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, όπου έδωσε το «παρών» σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία/.

Την ίδια ώρα, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, εκφράζοντας και εκείνος την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει την  δυνατότητα να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της προεδρικής εκλογής και να εξαντλήσει την θητεία της. 

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή Βουλή και κυβέρνηση έχουν την δυνατότητα να εξαντλήσουν την τετραετία, υπονοώντας σαφώς ότι η επίτευξη της αναγκαίας πλειοψηφίας των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένας εφικτός στόχος.

Εν όψει της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μεϊμαράκης επανέφερε παλαιότερη πρότασή του και τόνισε ότι θα πρέπει να απεμπλακεί η εκλογή προέδρου από την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι σύμφωνα με την δική του πρόταση, στην περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου από την Βουλή, τότε να γίνεται άμεση εκλογή από τον λαό, με τους ίδιους υποψηφίους προέδρους. 

Σχετικά με τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ποντάρουν στις ψήφους βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε δεύτερες σκέψεις ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών δεν είναι βέβαια η επανεκλογή.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Παρασκευής, από τους ανεξάρτητους βουλευτές λίγοι είναι εκείνοι που έχουν «κλείσει» σε κάποιο κόμμα που θα διασφάλιζε την επανεκλογή τους και ελάχιστοι όσοι θεωρούν ότι μπορούν να επανεκλεγούν. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση στην κυβέρνηση.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι οι βουλευτές που δεν έχουν κάποια κομματική στέγη με δυσκολία θα αναλάβουν το ρίσκο της πτώσης της κυβέρνησης, εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα σε κομματική σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε λάθος την επιλογή του ΠΑΣΟΚ το 2009 να διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που οδήγησε μεν σε πρόωρες εκλογές και νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε ολέθριες συνέπειες όπως αποδείχθηκε.

Πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο Mega ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει τους 180 βουλευτές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: