Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Μακελειό αμάχων από βομβαρδισμό σε καταφύγιο του ΟΗΕ στη Γάζα [Σοκαριστικές Φωτογραφίες]

Στο αίμα αμάχων πνίγεται ξανά η Γάζα με επίθεση σε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους. Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στο σχολείο-καταφύγιο στην Μπέιτ Χανούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης μεταξύ των αμάχων. Ο τρόμος ζωγραφισμένος στα μάτια των παιδιών. Κραυγές στα νοσοκομεία με τους τραυματίες. Θρήνος για τους νεκρούς. Το Ισραήλ έχει αρκεστεί να αναφέρει πως οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν σε μάχη με ενόπλους της Χαμάς που εκτόξευαν ρουκέτες κατά των στρατιωτών στην περιοχή της Μπέιτ Χανούν, και διερευνά τις πληροφορίες για την επίθεση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε συγκλονισμένος. «Οι συνθήκες ακόμη είναι ασαφείς» ανέφερε καταδικάζοντας την επίθεση, και επισήμανε πως μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και προσωπικό του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το σχολείο που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές.
«Βρισκόμασταν μέσα στο σχολείο. Κάποιοι ήταν στις τάξεις και κάποιοι άλλοι έξω στην αυλή και ξαφνικά μας χτύπησαν τέσσερις οβίδες» είπε η Σομπέγια αλ Καφάρμα, η οποία γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. «Φύγαμε από τα σπίτια μας όταν μας είπαν να τα εκκενώσουμε, πήγαμε σε αυτό το σχολείο αλλά και πάλι μας βομβάρδισαν» συνέχισε.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ έκανε λόγο για «φρικτή σφαγή» και «τεράστιο έγκλημα πολέμου», προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα» για το βομβαρδισμό του σχολείου.
Η επίθεση άφησε πίσω της λίμνες αίματος στο πάτωμα, πάνω στα θρανία και στην αυλή του σχολείου, και εκατοντάδες Παλαιστίνιους να τρέχουν έντρομοι με τα παιδιά τους για να γλιτώσουν.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Μπέιτ Χανούν, Αϊμάν Χαμντάν, ανέφερε ότι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε πολλά διαφορετικά κέντρα νοσηλείας γύρω από την Μπέιτ Χανούν γιατί «μια τέτοια σφαγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα νοσοκομείο».

Ο εκπρόσωπος της UNHCR Κρις Γκάνες δήλωσε ότι είχαν δοθεί στον ισραηλινό στρατό οι συντεταγμένες του καταφύγου στην Μπέιτ Χανούν και εντός της ημέρας η Αρμοστεία είχε επιχειρήσει να συντονίσει με το στρατό να δοθεί ένα χρονικό «παράθυρο» για τη διαφυγή των αμάχων, αλλά ποτέ δεν δόθηκε».
Τη δήλωση αντέκρουσε άμεσα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λέγοντας ότι είχε δοθεί περιθώριο τεσσάρων ωρών, από τις 10.00 έως τις 14.00, για τη μετακίνηση των αμάχων.
Το μακελειό σημειώνεται μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που κατατέθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι έχει καταδικάσει τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς αναλογούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πλήττονται για τέταρτη φορά από την έναρξ της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Σε 16 ημέρες συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 750 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και 32 Ισραηλινοί.




.egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: