Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Κατατίθενται οι προτάσεις των κομμάτων Εκ προοιμίου «όχι» της κυβέρνησης στη συζήτηση για δημοψήφισμα


Εκ προοιμίου «όχι» της κυβέρνησης στη συζήτηση για δημοψήφισμα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ώρα που κατατίθενται οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αίτημα τη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι τα κείμενα δεν είναι ομοειδή και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί η Ολομέλεια.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν με τις υπόλοιπες. Αντιθέτως, η κυβέρνηση τονίζει ότι μπορούν να προσμετρηθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που αρνείται κατηγορηματικά μια τέτοια άθροιση.

Ωστόσο, η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναιρεί το γεγονός ότι τεχνικά οι υπογραφές όλων των βουλευτών θα πρέπει να αθροιστούν εφόσον οι προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων είναι ομοειδείς. Επί του ζητήματος αυτού είναι αρμόδιο να κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλης, που θα εισηγηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι υπογραφές των βουλευτών των κομμάτων, χωρίς να υπολογίζονται εκείνες της Χρυσής Αυγής, είναι 120 και ζητά σύγκληση της Ολομέλειας. Απαντά, δε, στην κυβέρνηση ότι φοβάται τη σύγκληση της Ολομέλειας καθώς δεν είναι βέβαιη για το τι θα πράξουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. Τονίζει, ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε τον πρόεδρο της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη.

«Τον τελικό λόγο έχει η κυβέρνηση» ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωποςΣοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Πέμπτης και συμπλήρωσε: «Δεν έχει συζητηθεί αρκετά το θέμα της ΔΕΗ;»

Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις δεν είναι ομοειδείς, όπως ήταν εκείνες για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, χαρακτηρίζοντας επικοινωνιακή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν 120 υπογραφές κάτω από ένα κείμενο.

Χαρακτήρισε, δε, αντισυνταγματική την πρόταση του ΚΚΕ [δεν έχει κατατεθεί ακόμη], επειδή θέτει θέμα για όλους τους νόμους που αφορούν τη ΔΕΗ κι όχι μόνο για τον προσφάτως ψηφισμένο, όπως ορίζει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρ.Μαρκογιαννάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν δέχεται να αθροιστούν οι υπογραφές του με εκείνες της Χρυσής Αυγής. Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πάντως πως «σε κάθε περίπτωση η διαδικασία δεν θα προχωρήσει».

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ (51 υπέρ 46 κατά και ένα παρών -του Ν.Κακλαμάνη) κατατέθηκαν οι πρώτες προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν 71 βουλευτές, την προτάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων 14, την πρόταση των Ανεξάρτητων Βουλευτών επίσης 14 και την πρόταση της ΧΑ 16 βουλευτές. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

Θ.Παφίλης: Μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές μας


Το ΚΚΕ επιμένει στην άποψή του, ότι το θέμα σχετικά με την ΔΕΗ πρέπει να τεθεί στο πλαίσιο της κατάργησης όλων των νόμων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας κι αυτό ήταν το πλαίσιο της ομιλίας της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα, που επισήμανε ότι το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα είναι νόθο.

Πάντως, προς αποφυγήν «παρεξηγήσεων» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ.Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα θέλει να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών του με των υπολοίπων.

Ο Θ.Παφίλης δήλωσε ότι, παρά τις υπαρκτές διαφορές στις προτάσεις των κομμάτων, η άποψη της κυβέρνησης ότι δεν αθροίζονται οι προτάσεις για δημοψήφισμα «δεν έχει καμία βάση».
«Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να καταθέσει τη δική του πρόταση. Το ΚΚΕ καταθέτει την δική του για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ενέργειας και ακύρωση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ», είπε ο κ. Παφίλης, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια και υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός» ώστε «να έρθει ο καθένας με την πρότασή του για να ενημερωθεί συνολικά ο ελληνικός λαός και να πάρει και τις ευθύνες που του ανήκουν».
Ενέταξε, δε, την στάση του κόμματός του στην προσπάθεια «να βοηθηθεί η λαϊκή αφύπνιση». «Τα άλλα είναι υπεκφυγές», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα». «Μπορεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια. Δεν υπάρχει απαγορευτικό» κατέληξε.
Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: