Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Πάγωσαν χιλιάδες επιστροφές φόρου...


 
Χωρίς επιστροφή φόρου έχουν μείνει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της εντολής που έχει δοθεί στις εφορίες να «παγώσουν» όλες οι επιστροφές, μέχρι να πληρωθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. 
Σύμφωνα με ...
πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε παλαιότερη εγκύκλιο, η οποία προβλέπει ότι για να πιστωθεί η επιστροφή στους δικαιούχους, θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι. Ομως από τη στιγμή που εκκρεμεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να δοθεί ενημερότητα, άρα ούτε και να πιστωθεί η επιστροφή του φόρου.
Οπως αναφέρουν εφοριακοί, η εντολή για πάγωμα των επιστροφών είχε δοθεί άτυπα πριν από τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, ώστε με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TAXIS να μπλοκαριστούν αυτόματα οι επιστροφές όλων των φορολογούμενων.
Ωστόσο, αν και ο φορολογούμενος δικαιούται να ζητήσει συμψηφισμό της οφειλής του με την οφειλή του Δημοσίου προς αυτόν, οι ΔΟΥ δεν προχωρούν σε συμψηφισμούς εάν η επιστροφή δεν καλύπτει το συνολική οφειλή του ΕΝΦΙΑ.
Η λύση που δίνει η εφορία είναι ή ο φορολογούμενος να βρεί τα χρήματα και σε αυτά να προστεθεί η επιστροφή για να αποπληρώσει το συνολικό ποσό του φόρου, ή να περιμένει να αποπληρώσει με δόσεις τον ΕΝΦΙΑ και μετά να πάρει την επιστροφή. Δηλαδή, από το 2015 και μετά.
Οσοι λοιπόν αποφάσισαν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο, για να εκμεταλευτούν και τα χρήματα της επιστροφής, διαπίστωσαν ότι ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ δεν προβλέπει καμία έκπτωση για την πληρωμή ολόκληρου του φόρου.
Το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν δεν έχει απαντήσει επίσημα γιατί δεν έχει προβλεφθεί στο νόμο έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο νομοθέτης «ξέχασε» να το προσθέσει στο νόμο εξαιτίας της εσπευσμένης διαδικασίας με την οποία ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στη Βουλή ο ΕΝΦΙΑ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις με τροπολογία στο μέλλον, να υπάρξει πρόβλεψη για έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι έχουν πληρώσει εφάπαξ το φόρο θα περιμένουν μετά να γίνει συμψηφισμός με άλλο φόρο.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: