Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Δεν υποστηρίζει κούρεμα του χρέους Γιούνκερ: Αγωνίστηκα σαν λιοντάρι να κρατήσω την Ελλάδα στην ευρωζώνη


Απο την κοινή συνέντευξη Τύπου Σαμαρά - Γιούνκερ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Θερμό μήνυμα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση έφερε μαζί του ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε στα γαλλικά και σε πολύ προσωπικό τόνο για τον έλληνα πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον φίλο και αδερφό.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι όσο ήταν πρόεδρος του Eurogroup, στην χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για δύο πράγματα: αφενός να πείσει τους έλληνες αξιωματούχους να αλλάξουν πορεία και να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να πείσει τους υπόλοιπους εταίρους ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β' εθνική» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι από τους Έλληνες, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υποστηρίζει κούρεμα

Ερωτηθείς σχετικά με την συζήτηση για το ελληνικό χρέος που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν υποστηρίζει το ενδεχόμενο ενός κουρέματος. «Αναφορικά με την Ελλάδα, η ερώτηση που μού απευθύνατε δεν περιλαμβάνεται στις σκέψεις μου» είπε.

Σε ερώτηση αν αυτό είναι βιώσιμο απάντησε πως δεν θα εξετάσει το θέμα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου.

Για το χαρτοφυλάκιο
Αναφορικά με το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν μπορεί να αποκαλύψει ποιο θα είναι, ενώ στην συνέχεια είπε: «Δεν θα απογοητευτείτε».

Διευκρινιστικά ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο θα είναι ένα από τα ενδιαφέροντα της Ελλάδας.

Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κ. Γιούνκερ εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης χαρτοφυλακίου αποκλειστικά για την μετανάστευση -αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.

Συνεχίζοντας για το θέμα του χαρτοφυλακίου, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι ελληνικές θέσεις σε σημεία αιχμής έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Γιούκερ και στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ την επόμενη πενταετία.
Αναφέρθηκε, πιο συγκεκριμένα, στα θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης και μετανάστευσης. «Χρειάζεται να υπάρξει απηνής δίωξη των λαθρεμπόρων. Έχουμε μιλήσει για την ενεργειακή επάρκεια. Υποθέτω ότι όταν πάρει την απόφασή του ο κ. Γιούνκερ κάποιο χαρτοφυλάκιο αυτού του ενδιαφέροντος θα είναι μέσα στην απόφασή του. Έχω εμπιστοσύνη στον κ. Γιούνκερ και θέλω να πιστεύω ότι θα πάρει μία απόφαση που θα προσφέρει ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά».

Ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου, ο έλληνας πρωθυπουργός εξήρε την συμβολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενσαρκώνεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» ανέφερε ο κ Σαμαράς.

Στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ, όταν οι άλλοι δεν πίστευαν σε μας, και αυτό δεν το ξεχνάμε, συνέχισε και συμπλήρωσε: «Τώρα που η κρίση έχει σε μεγάλο βαθμό περάσει τού το αναγνωρίζουμε».

Η περίπτωση της Αργεντινής
Αναφορά έγινε στην συνέντευξη Τύπου και στην χρεοκοπία της Αργεντινής. Ο κ. Σαμαράς συνέκρινε την Ελλάδα με την χώρα της Λατινικής Αμερικής λέγοντας: «Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή. Και αυτό την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας. Αυτό έγινε γιατί η Ελλάδα έμεινε μέσα στην ευρωπαϊκή ομπρέλα και το πέτυχε με τη βοήθεια του κ. Γιούνκερ ως προέδρου του Eurogroup. Έγιναν λάθη στην πορεία, αλλά μάθαμε από τα λάθη και τα ξεπερνάμε. Ήταν πολλοί αυτοί που προέβλεπαν τα χειρότερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και διαψεύστηκαν. Η παραμονή μας στην ομπρέλα της ευρωζώνης ήταν αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για την Ελλάδα» επισήμανε.

«Αφήνουμε την κρίση πίσω μας»
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι η χώρα ξεπερνά την κρίση χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και του κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν διαθέτει τρεις ηγετικές αρετές: τόλμη, διορατικότητα και ικανότητα να ενώνει.

Το πρόγραμμα Γιούνκερ για την νέα Κομισιόν εκφράζει πολλές από τις δικές μας αγωνίες για οικονομική ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για ανταγωνιστικότητα, για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την ενεργειακή ασφάλεια, για την μετανάστευση και την προστασία των κοινών συνόρων, για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ευρώπης, για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς.
Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: