Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Βίντεο-σοκ: Εν ψυχρώ εκτέλεση Αιγυπτίων μεταναστών από Λίβυους στρατιώτες

Έκλεισε η συνοριακή διάβαση Ρας Ζντιρ με τη Λιβύη λόγω του χάους και της συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων (Vid)
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν Λίβυοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων Αιγυπτίων οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν στην Τυνησία για να γλιτώσουν από το χάος που επικρατεί στη Λιβύη, μετέδωσε το τυνησιακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP.
Εκατοντάδες οικογένειες Λίβυων και ξένοι εργαζόμενοι στη χώρα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, στο χειρότερο κύμα βίας που έχει δει η χώρα μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετακίνησε προσωρινά την αντιπροσωπεία της στην Τυνησία.
Τίποτα δεν δείχνει πως θα σταματήσουν οι μάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Αν και στην πραγματικότητα οι ένοπλες συγκρούσεις δεν σταμάτησαν ποτέ, αυτό είναι το χειρότερο κύμα βίας μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Έκλεισε η συνοριακή διάβαση Ρας Ζντιρ με τη Λιβύη λόγω του χάους και της συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων           
Η Τυνησία έκλεισε σήμερα τη βασική μεθοριακή διάβασή της με τη Λιβύη, καθώς χιλιάδες ξένοι και Λίβυοι πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στην περιοχή για να περάσουν τα σύνορα, σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί χάος, μετέδωσε το κρατικό τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP.
"Αποφασίστηκε να κλείσει η διάβαση του Ρας Ζντιρ λόγω του χάους" ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας. Περίπου 50 Ινδονήσιοι κατάφεραν να περάσουν, χάρη στην παρέμβαση διπλωματών της χώρας τους, ενόψει της απομάκρυνσής τους από την περιοχή και την επιστροφή τους στην Ινδονησία.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Αιγύπτιοι μετανάστες αλλά και Λίβυοι πολίτες, επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα. Οι τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ένας αξιωματικός της τυνησιακής αστυνομίας τραυματίστηκε στο πόδι από αδέσποτη σφαίρα που ερρίφθη από την πλευρά της Λιβύης καθώς και οι Λίβυοι συνοριοφύλακες προσπαθούσαν να απομακρύνουν το πλήθος.
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στα σύνορα, από την πλευρά της Τυνησίας, είπε ότι από το πρωί ακούγονταν συχνά πυρά από την πλευρά της Λιβύης.
Η Τυνησία φοβάται ότι λόγω της κρίσης στη γειτονική Λιβύη θα κατακλυστεί από πρόσφυγες, όπως είχε γίνει και το 2011, κατά τη διάρκεια της επανάστασης που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. "Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι επισφαλής και δεν μπορεί να αντέξει την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων", επισήμανε στις αρχές της εβδομάδας ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Μόνγκι Χάμντι.       
(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Euronews)        
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: